Milyen hatással lehet a cukorbetegség a látásunkra?

Világszerte és hazánkban is folyamatosan emelkedik a cukorbetegek száma. A cukorbetegeknek több lehetséges szemészeti szövődménnyel is kell számolniuk, mind a szem elülső mind hátsó szegmense érintett lehet.

Gyakrabban fordul elő kötőhártyagyulladás, szemhéjgyulladás; illetve a többször visszatérő árpa hátterében is sokszor cukorbetegség áll. Ezen gyulladásos szembetegségek és az esetlegesen kialakuló szaruhártya sérülések is lassabban gyógyulnak.

Világszerte és hazánkban is folyamatosan emelkedik a cukorbetegek száma.  A cukorbetegeknek több lehetséges szemészeti szövődménnyel is kell számolniuk, mind a szem elülső mind hátsó szegmense érintett lehet.

Gyakrabban fordul elő kötőhártyagyulladás, szemhéjgyulladás; illetve a többször visszatérő árpa hátterében is sokszor cukorbetegség áll. Ezen gyulladásos szembetegségek és az esetlegesen kialakuló szaruhártya sérülések is lassabban gyógyulnak.

A szemlencse megemelkedett glükóz szintje fénytörési hibát (rövidlátóságot) okozhat, és a műtéti kezelést igénylő szürkehályog is évekkel korábban alakulhat ki.

Súlyos, rossz prognózisú szekunder glaukómát (zöld hályog) eredményezhet a csarnokzugot elzáró, a szivárványhártyán kialakuló érújdonképződés. Ezen kívül a primer nyitott zugú zöld hályog is gyakrabban fordul elő cukorbetegeknél. Ezért fontos a rutin szemészeti vizsgálat keretében történő szemnyomásmérés.

A diabéteszes retinopátia (DR) a cukorbetegség eredményeként gyakran kialakuló ideghártyát érintő kisér-károsodás, ami akár végleges látásvesztéshez is vezethet. Hazánkban az 50 év feletti cukorbetegek mintegy 20%-ánál fordul elő, és a legfőbb vaksági okok közé tartozik. A diabétesz első 20 évében szinte minden 1- es típusú cukorbeteget érint, valamint a 2-es típusú cukorbetegek több mint felénél alakul ki retinopátia.

A retinopátiás cukorbetegek többségénél a szemészeti panaszok csak a késői stádiumban jelentkeznek, amikor a kezelés már nem bizonyul hatékonynak. Rendszeres szemészeti ellenőrzéssel a súlyos szövődmények kialakulása megelőzhető!

Hazai ajánlások szerint szemészeti vizsgálat a cukorbetegség felismerésétől kezdve évente, majd a szemészeti szövődmények súlyosbodása esetén 2-4 havonta szükséges.

A retinopátiának két fő csoportja a non-proliferatív (ezen belül több stádiumot is megkülönböztetünk) és a proliferatív DR. Az enyhébb, non-proliferatív eseteknél súlyosságtól függően 3,6, illetve 12 hónapon belül kell ismét szemfenékvizsgálatot végezni.

Súlyos, proliferatív stádiumban sürgős szemészeti kezelés válik szükségessé, ilyenkor azonnal a megfelelő ellátó intézménybe kell a pácienst küldeni, ahol az éleslátás helyét megkímélve, a  teljes perifériás ideghártya lézeres kezelésével és a szembe adott speciális injekciós kezeléssel lehet a további szövődményeket, a végleges látásromlást megelőzni. Fontos az optimális időben történő kezelés, ehhez pedig rendszeres szemészeti kontroll szükséges.

Abban az esetben, ha már több hónapja fennálló üvegtesti vérzést vagy ideghártyaleválást találunk a betegnél, akkor az üvegtesti műtét nem elkerülhető.

A proliferatív retinopátia mellett a diabéteszes makulaödéma az éleslátás helyét érintő, látást veszélyeztető szövődménye, mely a DR bármelyik stádiumában megjelenhet, és az idős cukorbetegeknél ez a látásromlás leggyakoribb oka.

Milyen szabályokat tartson be a cukorbeteg annak érdekében, hogy megelőzze a szemészeti szövődmények kialakulását?

  • legalább évente menjen el szemfenékvizsgálatra!
  • tartsa normálértéken a vércukorszintjét!
  • szorosan ellenőrizze vérnyomását, vezessen vérnyomásnaplót, folyamatosan konzultáljon Háziorvosával!
  • rendszeresen mozogjon, törekedjen az egészségesen táplálkozásra, a diéta betartására!

Amennyiben úgy érzi, hogy érintett lehet a témában, keresse fel szemészetünket vagy diabetológiai szakrendelésünket!

Vélemény, hozzászólás?