LABORDIAGNOSZTIKA

Mi a labor diagnosztika célja?

A labor diagnosztikai vizsgálatok segítségével a panaszokkal rendelkező betegek esetében lehetővé válik:

  • a diagnózis megállapítása
  • a már megállapított diagnózis megerősítése és/vagy pontosítása
  • a betegség súlyosságának megítélése
  • a betegség progressziójának nyomon követése
  • a terápia hatékonyságának ellenőrzése
  • a mellékhatások ellenőrzése

A panaszokkal nem rendelkező páciensek esetében elsődleges cél lehet a szűrés és a normál értéktől észlelhető eltérések megállapítása.

Mikor lehet szükség laborvizsgálatra?

Speciális hormonszint meghatározások, tumormarker vizsgálatok, allergia panelvizsgálat stb. segítik orvosainkat a pontosabb diagnózis felállításában.

Komoly segítséget jelenthet a labor diagnosztikai vizsgálat:

Leggyakoribb labor diagnosztikai vizsgálatok

  • Általános laboratóriumi szűrővizsgálat, ún. nagylabor

Ezt a vizsgálatot a szervezet állapotának felmérésére akár évente többször is érdemes elvégeztetni. A segítségével fény derülhet a szénhidrát- és zsír-anyagcsere esetleges rendellenességeire, a máj és a vese általános állapotára, a vasraktárak kimerülésére, a vérszegénység különböző okaira, vitaminhiányra stb. A laborvizsgálatnak nem része az orvosi kiértékelés, ezt érdemes megrendelni, ennek az orvosi munkának nem jelentős felára van. Az internet alapján nem tudja Ön megfelelően értékelni a kapott eredményt.

  • Kislabor

Egy általános szűkebb körű vizsgálati csomag. Alapvetően a panaszmentes páciensek számára hasznos, tájékozódó jelleggel, hiszen néhány gyakori megbetegedést még időben, a tünetek megjelenése előtt lehet így felismerni.  A kislabor része a vérkép és vizeletvizsgálat, továbbá néhány paraméter vizsgálata a vércukor-, fehérje-, és zsírháztartásról és a máj-, és vesefunkcióval kapcsolatban. Kóros laborlelet nem feltétlenül jelent betegséget vagy igényel beavatkozást. Emiatt is fontos az orvosi konzultáción történő értékelése.

Fontos információk

Bizonyos vizsgálatokhoz előkészület szükséges (pl. éhgyomri vérvétel, speciális diéta székletvizsgálat előtt stb.), ezért ezek felől minden esetben érdeklődjenek ügyfélszolgálatunkon!

Akiknek vékonyabb, vagy nehezen kitapintható vénáik vannak, esetlegesen korábbi sokszoros szúrások miatt a véna hegesedett, lehetséges, hogy a sikeres vérvételhez akár több szúrás is szükséges. Elképzelhető, hogy a szúrás helyén fájdalom, duzzanat, vérömleny alakul ki, ilyenkor ajánlatos azt jegelni, vagy hideg vizes borogatást alkalmazni helyileg.

Ha a teljes laborkínálatunkat szeretné megismerni, vagy saját magának kívánja összeállítani a laborvizsgálatokat, keresse fel webshopunkat.