NEUROLÓGIA

Mivel foglalkozik a neurológus szakorvos?

Neurológushoz leggyakrabban fejfájás, derékfájás, más fájdalom szindrómák, szédülés, fülzúgás, epilepsziás vagy egyéb okú eszméletvesztés, agyi érbetegség, sclerosis multiplex, zsibbadás, Parkinson kór vagy más mozgászavar, ill. memóriazavar panaszaival fordulhatunk.

Fejfájással fordulhat fejfájás ambulanciánkra is, ahol az erős, migrénes fejfájások kezelését végezzük.

Akut Migrén és Fejfájás Centrum

A Swiss Medical Services Fejfájáscentruma Magyarország első magánegészségügyben működő fejfájásközpontja, ahol nemzetközileg is elismert szakemberek foglalkoznak a fejfájáskórképek kivizsgálásával és kezelésével.

2021 áprilisától a Swiss Prémium Egészségközpontokban új szolgáltatással várjuk fejfájásban szenvedő betegeinket. Budapesten elsőként megnyitjuk Akut Migrén és Fejfájás Centrumunkat, ami a szokásos gyógyszeres kezelésekre nem reagáló fejfájások kezelését kínálja.

Elsősorban azoknak javasoljuk a kezelést, akiknek már korábban is előforduló (migrénes vagy egyéb) fejfájása most erősebb, és az eddig bevett gyógyszerekre nem reagált. Abban az esetben, ha a fejfájás erős, és a kísérő tünetek (pl. hányinger) miatt nem is tudott bevenni gyógyszert, szintén érdemes hozzánk fordulnia.

Gyakori neurológiai vizsgálatok

 1. A neurológiai vizsgálatban alapvető fontosságú a részletesen felvett kórelőzmény és az átfogó vizsgálat: ezek nélkül az eszközös vizsgálatok eredményei sem értelmezhetőek.
 2. A diagnózis felállításához szükséges vizsgálatok, labor, nyaki ér ultrahang, koponya-, gerinc-, ill. egyéb testtájékokat érintő röntgenvizsgálatok, valamint kapcsolódó szakmákkal történő konzultációs lehetőségek is rendelkezésre állnak az Egészségközpontunkban. Ha MRI vagy CT vizsgálatokra van szükség, ezek elvégzéséhez segítséget nyújtunk.
 3. Fejfájások kivizsgálása

A fejfájás igen gyakori panasz, melynek hátterében éppúgy állhat veszélytelen, de az életvitelt jelentősen megnehezítő migrén, mint szervi idegrendszeri betegség. Adott esetben a fejfájás súlyos betegség tünete is lehet. Fejfájás ambulanciánkhoz abban az esetben érdemes fordulnia, ha új keletű fejfájása van; ha a fejfájások jellege vagy gyakorisága megváltozott; ha a korábbinál lényegesen erősebb fejfájást észlel; de akkor is, ha az eddigi kivizsgálások nem találták meg a fejfájás okát, vagy nem sikerült hatékony kezelési módot találni. Fejfájás-ambulanciánkon holisztikus szemlélettel nem pusztán a szervi betegségek kizárására törekszünk, hanem a fejfájás okának feltárására, és hatékony, minél kevesebb mellékhatással járó kezelések alkalmazására.

 1. Mit hozzon magával a neurológiai vizsgálatra?

Ahhoz, hogy a neurológiai vizsgálat során minél pontosabban meg tudjuk állapítani az Ön panaszainak okát, megtervezni a szükséges vizsgálatokat, ill. kezeléseket, fontos, hogy minél többet tudhassunk egészségi állapotáról. Ezért azt javasoljuk, hogy a vizsgálatra felkészülten jöjjön, és hozza magával az alábbiakat:

 • korábbi betegségeivel kapcsolatos zárójelentéseit, leleteit
 • ha volt képalkotó vizsgálata (CT, MRI), akkor a szöveges leleteken túl a képeket is (CD-n)
 • listát a rendszeresen szedett gyógyszerekről
 • ha van gyógyszer-allergiája, akkor arra vonatkozó adatokat
 • ha fejfájás miatt jön, a találkozásunkig is érdemes fejfájás-naplót vezetnie, mely ide kattintva letölthető.

A fentiek betartása, a fejfájás-napló vezetése nagy segítséget jelent ahhoz, hogy fejfájásának okát és kezelési lehetőségeit minél hamarabb meg tudjuk állapítani. Segítségét előre is köszönjük.

A neurológia magánrendelés

A neurológia az orvostudomány ága, amely a központi idegrendszerrel (agy, gerincvelő) és a perifériás idegrendszerrel foglalkozik. A neurológiai szakrendelés az a hely, ahol a neurológus szakorvosok diagnosztizálják, kezelik és megelőzik a központi és perifériás idegrendszerrel kapcsolatos betegségeket és problémákat.

A neurológiai szakrendelésen széles körű szolgáltatásokat nyújtanak, és a következő betegségekkel és problémákkal érdemes felkeresni:

 • Fejfájások: a neurológusok speciális vizsgálatok segítségével tudják megállapítani, hogy a fejfájás milyen típusú, milyen gyakran jelentkezik és mi okozza.

 • Mozgászavarok: az ilyen típusú problémák lehetnek például a remegés, görcsök, izomgyengeség, egyensúlyzavar és mozgászavarok.

 • Neurológiai betegségek: ilyen betegségek lehetnek a Parkinson-kór, sclerosis multiplex, epilepszia, migrén, agyvérzés, agyvelőgyulladás, és más idegrendszeri betegségek.

 • Memóriazavarok: a neurológusok szintén foglalkoznak az olyan memóriazavarokkal, mint az Alzheimer-kór, az agyi sérülések és a demencia.

A neurológiai szakrendelésen a neurológus szakorvosok a megfelelő diagnózis felállítása után kezelést javasolnak, amely lehet gyógyszeres kezelés, neurológiai rehabilitáció, műtéti beavatkozás vagy más szükséges terápiák. Emellett a szakorvosok tanácsot adnak a megfelelő életmódváltásról, hogy megelőzzék a betegségek kiújulását és a további egészségügyi problémákat.