Kapcsolati adatok

ULTRAHANG

Mivel foglalkozik a radiológus szakorvos?

A radiológus a betegségek és belső sérülések diagnosztizálására specializálódott, munkájában röntgen és ultrahang berendezések segítik. Az ultrahang manapság egy rutinszerű képalkotó vizsgálat, nem jár fájdalommal. Segítségével belgyógyászati, urológiai, nőgyógyászati és endokrinológiai megbetegedések szűrhetők ki. 

Mikor lehet szükség ultrahangra?

Az ultrahang a lágy szövetek és keringési funkciók vizsgálatára alkalmas alapvizsgálat. Gyors tájékozódásra, több szerv együttes áttekintésére alkalmas és teljesen veszélytelen (máj, epehólyag, hasnyálmirigy, vesék, húgyhólyag, a méh és petefészkek/férfiaknál a prosztata). Adott esetben alkalmas a diagnózis felállítására is (többek között az epekő, epehólyag gyulladás, vesekő, vesevezeték-kő, cysták stb. esetében). Az ultrahang vizsgálat elsőként választandó vizsgálat laboratóriumi eltérések (máj és vese funkció eltérés) esetén, hasi-alhasi vagy nyaki, végtagi, ízületi lágyrész- panaszos (sérülés, fájdalom, tapintható csomó) pácienseknél.

Nagyon hasznos szívbetegség, agyi és végtagi keringési zavarok esetén az első tájékozódásra és a további kivizsgálást igénylő esetek kiemelésére. Fontos módszer a magzatok vizsgálatában is. Hátránya, hogy a csontokkal fedett részek, vagy levegővel-gázzal fedett részek nem vizsgálhatóak alaposan (például a gyomor-bélrendszer) és túlsúlyos embereknél gyengébb a kép minősége.

Csecsemő ultrahang

Csecsemő csípő-, has-, koponyaultrahang

Szűrés jelleggel általában 6-8 hetes korban ajánlott a csecsemők has, koponya és csípő ultrahang szűrése. Az ultrahang vizsgálat nem jár fájdalommal és mellékhatással. A csípő ultrahang vizsgálat célja, hogy időben felismerje a csípőízület fejletlenségét és a csípőficamra utaló jeleket. A koponyaultrahang célja, hogy időben felfedezze a fejlődési rendellenesség, oxigénhiány, agyvérzés vagy bármilyen egyéb szülési sérülés hatását. A hasi ultrahang vizsgálat során megvizsgálható a máj, az epehólyag, a lép, a vese, a mellékvese, a húgyhólyag, a hasnyálmirigy állapota.

Az időben felfedezett elváltozások gyógyíthatók, fejleszthetők, így a szűrés kiemelkedően fontos!

Az ultrahang vizsgálat típusai

  • Hasi és kismedencei – Kérjük, hogy hasi ultrahang előtt 6 órával étkezzen utoljára!
  • Ízületi (térd, boka, váll)
  • Pajzsmirigy
  • Emlő
  • Alsó végtagi
  • Here
  • Lágyrész (izom)
  • Alsó és felső végtagi vénák keringésének vizsgálata (színes Doppler-duplex ultrahang)
  • Nyaki artériák keringésének vizsgálata (színes Doppler-duplex ultrahang)