ULTRAHANG

Mivel foglalkozik a radiológus szakorvos?

A radiológus a betegségek és belső sérülések diagnosztizálására specializálódott, munkájában röntgen és ultrahang berendezések segítik. Az ultrahang manapság egy rutinszerű képalkotó vizsgálat, nem jár fájdalommal. Segítségével belgyógyászati, urológiai, nőgyógyászati és endokrinológiai megbetegedések szűrhetők ki. 

Mikor lehet szükség ultrahangra?

Az ultrahang a lágy szövetek és keringési funkciók vizsgálatára alkalmas alapvizsgálat. Gyors tájékozódásra, több szerv együttes áttekintésére alkalmas és teljesen veszélytelen (máj, epehólyag, hasnyálmirigy, vesék, húgyhólyag, a méh és petefészkek/férfiaknál a prosztata). Adott esetben alkalmas a diagnózis felállítására is (többek között az epekő, epehólyag gyulladás, vesekő, vesevezeték-kő, cysták stb. esetében). Az ultrahang vizsgálat elsőként választandó vizsgálat laboratóriumi eltérések (máj és vese funkció eltérés) esetén, hasi-alhasi vagy nyaki, végtagi, ízületi lágyrész- panaszos (sérülés, fájdalom, tapintható csomó) pácienseknél.

Nagyon hasznos szívbetegség, agyi és végtagi keringési zavarok esetén az első tájékozódásra és a további kivizsgálást igénylő esetek kiemelésére. Fontos módszer a magzatok vizsgálatában is. Hátránya, hogy a csontokkal fedett részek, vagy levegővel-gázzal fedett részek nem vizsgálhatóak alaposan (például a gyomor-bélrendszer) és túlsúlyos embereknél gyengébb a kép minősége.

Csecsemőkori csípő ultrahang szűrés:

A csecsemőkori csípő ultrahang vizsgálat elsődleges célja a veleszületett csípőficam, csípőízületi fejletlenség korai felismerése, illetve kizárása.

(Európában kb. 1000 csecsemő közül 1-2 születik csípőficammal. Családi előfordulás, ikerterhesség, farfekvés, stb. esetén a csípőízületek fejlődési zavara gyakoribb.)

A csecsemők csípő ultrahang vizsgálatát érdemes már 4-6 hetes életkorban elvégezni, mert az ekkor felismert csípőficam konzervatív ortopédiai kezeléssel még jól korrigálható.

A csípő ultrahang később is elvégezhető (kb. 5-6 hónapos életkorig), de a később felismert csípőficam már lehet, hogy csak műtéttel javítható.

A csípő ultrahang vizsgálat fájdalmatlan, és alig pár percet vesz igénybe. A csecsemőt oldalfekvő helyzetben vizsgáljuk, és a csípőízület fejlettségét egy speciális szög mérésével értékeljük:

 • Jól fejlett, érett csípőízületek esetén további kontroll nem szükséges.
 • Fiziológiásan éretlen csípőízületek esetén pár hét múlva az ultrahang vizsgálat ismétlése javasolt.
 • Csípőficam, és csípőízületi fejletlenség (csípő dysplasia) esetén sürgős ortopédiai vizsgálat szükséges a kezelés mihamarabbi megkezdése, és a jó gyógyulás eltérése céljából.

Csecsemőkori koponya ultrahang:

A csecsemők koponya ultrahangja során a fejtetőn található nagykutacson keresztül az agyállományt és az agykamrákat vizsgáljuk.

Az agy finomabb szerkezeti eltéréseinek megítélésére az ultrahang nem alkalmas, de agykamra tágulatot, durvább agyállományi eltéréseket, fejlődési rendellenességeket, terhesség alatt szerzett fertőzésekre utaló eltéréseket, stb. kiszűrhetünk vele. Lehetővé téve így további vizsgálatokat (pl. neurológiai, koponya MR stb.), illetve bizonyos betegségek korai kezelését.

A koponya ultrahang vizsgálat szűrővizsgálatként is ajánlott, de pl. terhesség alatt észlelt magzati ultrahang eltérés, koraszülés, fokozott fej körfogat növekedés, neurológiai panasz esetén mindenképp javasolt.

Általában 6-8 hetes életkorban végezzük, de később is elvégezhető, ameddig a nagykutacs be nem záródik. A vizsgálat fájdalmatlan, pár percet vesz igénybe.

Az ultrahang vizsgálat típusai

 • Hasi és kismedencei – Kérjük, hogy hasi ultrahang előtt 6 órával étkezzen utoljára!
 • Ízületi (térd, boka, váll)
 • Pajzsmirigy
 • Emlő
 • Alsó végtagi
 • Here
 • Lágyrész (izom)
 • Alsó és felső végtagi vénák keringésének vizsgálata (színes Doppler-duplex ultrahang)
 • Nyaki artériák keringésének vizsgálata (színes Doppler-duplex ultrahang)

Az ultrahang

Az ultrahang szakrendelés egy olyan orvosi vizsgálati forma, amely a test belső szerkezetének, szerveinek és szöveteinek vizsgálatát végzi ultrahang hullámok segítségével. Az ultrahang vizsgálat nem invazív, nem jár sugárzás kockázattal és fájdalommentes.

Az ultrahang vizsgálatot számos területen alkalmazzák, beleértve a hasi és kismedencei szervek, a szív, az érrendszer, az izmok és az ízületek vizsgálatát is. Az ultrahang vizsgálat segítségével fel lehet fedezni számos betegséget, mint például daganatok, gyulladások, szöveti elváltozások, ciszták vagy más rendellenességek.

Az ultrahang szakrendelést különféle betegségek diagnosztizálására és kezelésére használják, például az emlődaganatok, a petefészkek, a prosztata, a hasnyálmirigy és az epehólyag vizsgálatára, valamint az izmok, az inak és az ízületek sérüléseinek diagnosztizálására.

A Swiss Clinic magánklinikán ultrahang szakrendelést is biztosítunk. Tapasztalt orvosaink és modern ultrahang készülékeink segítségével magas színvonalú vizsgálatokat és pontos diagnózisokat kínálunk pácienseinknek. Az ultrahang vizsgálatunk alkalmazása során orvosaink igyekeznek a legmagasabb szintű orvosi ellátást nyújtani, és segíteni abban, hogy a páciensek egészségügyi állapota a lehető legjobb legyen.

Ultrahang vizsgálatok

Alsó végtagi vénás ultrahang vizsgálat hirtelen kialakult, vagy hosszabb ideje fennálló lábduzzadás, feszülés, állandósult végtagfájdalom esetén javasolt.

Gyorsan kialakuló mélyvénás trombózis gyanújakor is az elsődleges módszer a végtagi vénás Doppler ultrahang vizsgálat, melynek tünetei a hirtelen létrejövő alsó végtagi duzzanat, a láb piros vagy kékes elszíneződése, a lábfej hátrafeszítésekor a lábszár hátsó részén kifejezett fájdalom. Akkor is előfordulhat az alsó végtagokban trombózis, ha ennek klinikai jelei hiányoznak, melynek súlyos következménye a tüdőembólia, tüdőinfarktus. Továbbá ultrahang vizsgálatokat végezhetünk vénabillentyűk működésének megítélése céljából, felületes vénák gyulladása, illetve visszeresség esetén.

Felkészülés a végtagi vénás ultrahang vizsgálatra

A végtagi vénás ultrahang vizsgálat különleges előkészítést nem igényel. Fájdalmatlan és veszélytelen. Korlátlan számban ismételhető a vizsgálat.

Önmagában a tapintással végzett vizsgálat nem elegendő az emlő panaszok kivizsgálására. Megoldást jelenthet azonban az esetleges elváltozások felismerésében az egészségre nem káros emlő ultrahang vizsgálata.

Az emlő ultrahang vizsgálat menete:
 1. anamnézis (kórtörténet felvétele)
 2. az emlők fizikális vizsgálata
 3. az emlők ultrahang vizsgálat
 4. leletezés, konzultáció
 
 
 

35 év alatt

Az emlőrák Magyarországon is vezető halálok a nők körében. A későbbi életkorra tolódott szülési tendencia miatt a fiatal (40 év alatti) életkorban felismert daganatok száma jelentősen megnőtt.

A fiatalok azonban már csak akkor kerülnek orvoshoz, ha tapintható méretű elváltozást észlelnek. Sajnos ez gyakran már késő!

Van azonban szűrési lehetőség fiatalok számára is! Az emlő ultrahangos vizsgálata mindazok számára elérhető, akik kényelmesen, gyorsan, várakozás nélkül szeretnének a szűrővizsgálaton részt venni.

35 éves kor alatt a női emlő dús mirigyállománya a hagyományos röntgen mammográfia számára csak korlátozottan vizsgálható. Ebben az életkorban egy tapintható elváltozásról ultrahang vizsgálattal eldönthető, hogy folyadéktartalmú (ciszta), vagy szöveti szerkezetet mutat, hogy egymagában, vagy többedmagával van jelen. Az eredmény ismeretében döntünk arról, hogy kontroll, mintavétel, illetve további vizsgálatok szükségesek-e? A nagy feloldóképességű vizsgálófej segítségével megállapíthatóak a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos folyamatai is.

 
ultrahang
 

35 év felett

35 év felett az ultrahang vizsgálat önmagában elégtelen a pontos véleményalkotáshoz, az esetleges rosszindulatú folyamat biztos felismeréséhez. Emiatt az emlő ultrahangot a röntgen-mammográfia kiegészítéseként ajánljuk. Nem alkalmas az emlők ultrahang vizsgálata 35 éves kor felett a mellrák szűrővizsgálatára, nem helyettesíti a mammográfiát. Nem jelenti ez azt, hogy ne volna értelme 35 év felett részt venni emlő ultrahang vizsgálatokon, hiszen rengeteg elváltozás ultrahang segítségével is felismerhető.

Implantátunok

Kiemelten fontos az évenkénti emlő ultrahang vizsgálat, akár 35 év felett is az implantátummal rendelkező hölgyek esetében. Nagyon sok nő csak akkor fordul orvoshoz, ha problémát érzékel emlőimplantátumaival (fájdalom, duzzanat, gyulladás), azonban ez sokszor már túl késő, a probléma kezdeti stádiumban kezelhető lett volna, ha időben felfedezésre kerül. Éppen ezért érdemes évente részt venni emlő ultrahang szűrővizsgálaton és meggyőződni az emlőimplantátumok kiváló állapotáról, elváltozások érzékelése esetén pedig a plasztikai sebészt felkeresni, illetve további vizsgálatokon részt venni.

Amennyiben kismedencei panaszai vannak, minél előbbi szűrővizsgálat javasolt. Bár a kismedencei panaszok jelentős részét akár a hideg időjárás is okozhatja, de alapos kivizsgálás és a megfelelő kezelés nélkül súlyosbodhatnak a panaszok, illetve további szövődmények is felléphetnek.

A hasi ultrahang olyan képalkotó eljárás, amely gyors és pontos diagnosztizálást tesz lehetővé felfázás, policisztás petefészekbetegség (PCO), valamint méhnyálkahártya eltérés esetén is.

 
tumblr_002a6eebce494782a2c626d8b9b58938_30e51449_2048
 

Mi a különbség a kismedencei és a hasi ultrahang között?

A hasi ultrahang vizsgálattal a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgáljuk. A hasi ultrahang a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép és a vesék állapotát, míg a kismedencei ultrahang a húgyhólyagot, nőknél a méhet, petefészkeket, férfiaknál pedig a prosztatát vizsgálja.

Általában hasi fájdalmak okát keresik vele, de epekő, vesekő, húgyúti kövek, illetve az egyes szervek megnagyobbodása, szerkezeti eltérései is kimutathatók a kismedencei és hasi ultrahang vizsgálatok segítségével. Daganatos betegségek és azok májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések is diagnosztizálhatók általa.

Az ultrahang vizsgálat előtt 6 órával nem szabad étkezni, és inni is csak szénsavmentes vizet javasolt. A vízivás kifejezetten javasolt is, mivel a kismedencei ultrahang megítélésében a húgyhólyag teltsége kiemelten fontos. Amennyiben a páciens cukorbeteg, kérdezze meg beutaló orvosát, hogy az ultrahang vizsgálat előtt bevegye-e a gyógyszerét, megeheti-e a reggelijét.

Jár valamilyen fájdalommal a kismedencei vagy a hasi ultrahang vizsgálat?

Önmagában a vizsgálat fájdalommentes. Előfordulhat azonban, hogy valamilyen hasi fájdalom okának (pl. epehólyag-gyulladás) keresésekor a vizsgálófejjel a hasfalra gyakorolt nyomást a páciens kellemetlennek érzi. Az ultrahang vizsgálat korlátlan számban ismételhető, nem jár semmilyen kockázattal

Az ultrahangvizsgálatok a mai világban könnyen hozzáférhető, rutin vizsgálati módszer. Nagyon sok helyen alkalmazzák ezt a diagnosztikai eljárást, ezért is a pajzsmirigy szerkezetének felmérésére is kiválóan alkalmas.

Az ultrahang vizsgálat során mérhető a pajzsmirigy lebenyek nagysága, valamint lehetséges a mirigyállomány esetleges göbeinek, gyulladásos kórképeinek felderítése. Emellett a mellékpajzsmirigy megnagyobbodásával járó folyamatok is könnyedén felismerhetőek.

A nagy nyálmirigyek közül az áll alatti- és a fültőmirigy ultrahang vizsgálata történik, nyálkövesség, gyulladás, jó- illetve rosszindulatú daganatok ismerhetők fel. Minden pajzsmirigy ultrahang esetén a nyaki nyirokcsomók áttekintése is megtörténik.

A vizsgálat különleges előkészítést nem igényel. Fájdalmatlan és veszélytelen. Korlátlan számban ismételhető a vizsgálat.

A színes Doppler ultrahang vizsgálat során a nyaki verőerek lefutása, falszerkezete, áramlása jól megítélhető. Az ér fali meszesedések elhelyezkedése, szerkezete, mérete, az általuk okozott érszűkületek %-os véleményezése történik.

Valamennyi, az érfalakat károsító betegség (leggyakrabban a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterin-szint, a dohányzás okozta károsodások) esetén ajánlott az ultrahang szűrővizsgálat, melynek eredménye befolyásolja az aktuális terápiát!

Az ultrahang vizsgálatnak nagy jelentősége van a szervezet többi, fontos artériájának megítélésében (pl. szív-koszorúerek). Az egyes érfali elváltozások alaki jellemzőiből következtetni lehet az agyi keringés veszélyeztetettségének mértékére is.

A vizsgálat különleges előkészítést nem igényel. Fájdalmatlan és veszélytelen. Korlátlan számban ismételhető a vizsgálat.

 
nyaki-doppler-ultrahang (2)

A panaszos, fájdalmas, esetleg sérült ízület állapotáról reális képet kizárólag a röntgen és ultrahang vizsgálat elvégzése után kaphatunk, elősegítve ezzel a biztos diagnózis felállítását és a megfelelő, további terápiás lépések megtervezését.

A nagy felbontású ultrahang készülékek és magas frekvenciájú vizsgálófejek megjelenése új dimenziót nyitott a lágyrész diagnosztikában. A modern technika segítségével, a nagy felbontású képalkotással egyre kisebb anatómiai képletek vizsgálhatók. A baleseti sebészek, sportorvosok, ortopéd és reumatológus orvosok egyre szélesebb területen várják el a mindennapi gyakorlatban a gyors, megbízható diagnosztikus segítséget a lágyrész ultrahang vizsgálattól, a nehezen elérhető drága képalkotó eljárásokkal szemben.

Az ultrahangvizsgálat új lehetőségeket nyújt a sportsérülések, degeneratív és gyulladásos ízületi betegségek diagnosztikájában, nagy jelentősége van a műtétek utáni állapot követésében, fémanyagok beültetése után. Dinamikus ultrahang vizsgálatnál, az ízületek, izmok aktív és passzív mozgása mellett értékes plusz információk birtokába juthatunk. Az ultrahang vizsgálat fájdalmatlan, ismételhető, költséghatékony képalkotó eljárás, mely nem jár ionizáló sugárzással. A színes Doppler technikával lehetőség nyílik a lágyrész képletek, gyulladásos elváltozások erezettségének megítélésére, érképletek lefutásának, átjárhatóságának, esetleges sérülésének vizsgálatára. A nagy felbontású vizsgálófejekkel kiválóan ábrázolhatók a perifériás idegek, az alagút szindrómák, az idegsérülések. Ultrahang vezérelve ízületi folyadék, vérömleny leszívás illetve mintavétel, terápiás beavatkozások végezhetők.

A mozgásszervi ultrahang vizsgálat indikációs területe ma már nagyon széles.

 
orthopedist-doctor-conducting-ultrasound-examinat-2021-09-09-18-38-30-utc
 

Az ultrahang diagnosztika a vállízület vizsgálatakor többek között információt ad a szalagrendszer, ínállomány esetleges sérüléséről, a nyáktömlők állapotáról, az ízület mozgásáról, a biceps ín helyzetéről, gyulladásáról, sérüléséről.

könyökízület vizsgálatakor megítélhető az ízületi kóros folyadékgyülem, az ízületi belhártya vastagsága, az ízületi tok, szalagrendszer, az ízület körüli íntapadások, a könyökcsúcs mellett elhelyezkedő nyáktömlő a könyökízületet alkotó csontok röntgenfelvételen esetleg nem látható diszkrét csontsérülései.

csípőízület ultrahang vizsgálatánál megítélhető az ízületi belhártya vastagsága, kóros folyadékgyülem, a csípőízület körüli nyáktömlő gyulladás, és protézis műtét utáni különböző kóros elváltozások.

térdízület vizsgálatakor információt kaphatunk a kóros folyadékgyülemről, esetleges ízületi bevérzésről, a combcsont porcborításáról, a C-alakú rostos porc elváltozásairól, az oldalszalagok és hátsó keresztszalag sérülésről, diszkrét csont traumáról, valamint kimutatható a térdhajlati duzzanatot okozó Baker-cysta vagy vénás elzáródás.

bokaízületi gyulladás, bokaszalag sérülések, diszkrét csontsérülések, boka körüli inak sérülése, gyulladása, az Achilles-ín kóros elváltozásai, sérülése, a talpi erős kötőszövetes lemez kóros elváltozása, a láb kis-ízületek gyulladása, traumás sérülése, az inak sérülése, gyulladása, a sarok fájdalmat okozó elváltozásai jól differenciálhatók ultrahang vizsgálattal.

A lágyrész sérülések ultrahang vizsgálatakor gyakran láthatók olyan diszkrét csontfelszíni meggyűrődések, sérülések, megszakadások, egyéb kóros elváltozások, melyek esetenként még utólagos elemzéskor sem láthatók a röntgenfelvételeken. Így a csontfelszín áttekintése is hozzátartozik a mozgásszervi ultrahang vizsgálathoz.

A mindennapi ultrahangos gyakorlatban egyre többször találkozunk izomsérüléssel, egyéb izom elváltozással, az izmok tapadásánál jelentkező gyulladással. Szükség lehet az izom állományban illetve a bőr alatti zsírszövetben elhelyezkedő tapintható elváltozások vizsgálatára.

csuklóízületi gyulladás, ínhüvelygyulladások, ínsérülések, a kéz kis-ízületek gyulladása, szalagsérülések, diszkrét traumás csontsérülések, alagút syndromák, gyulladásos ízületi betegségekben a kis-ízületek állapota, belhártya gyulladása jól differenciálhatóak.

Ultrahangvizsgálatnál pontos beállítás után méréseket végzünk longitudinalis és transversalis síkban, analizáljuk az ideg echoszerkezetét. Megítéljük a fasciculusok méretét, az ideg burkának, az epineurium externum vonalának folytonosságát, lefutását, vastagságát. Vizsgáljuk a perineuralis és intraneuralis, interfascicularis ereket, a vascularisatiót. Áttekintjük a perifériás ideg környezetét, a paraneuriumot.

A neurosonographiás (idegi ultrahang) vizsgálatok nagy gyakorlati és elméleti tudást igényelnek, az idegek vizsgálata bonyolult, időigényes. Ezért rendkívül fontos a neurosonographiát megelőző részletes klinikai, neurológiai vizsgálat, a megfelelő indikáció felállítása, konkrét probléma felvetés, a vizsgálandó régió, ideg megjelölése (melyik végtag, melyik ideg, melyik szakaszát, melyik alagutat szükséges megvizsgálni), illetve bizonyos esetekben szükséges a személyes konzultáció a klinikus és a radiológus orvos között.

 
 
 

Mit hozzon magával az idegi-ultrahang vizsgálatra?

Neurosonographiás vizsgálathoz elengedhetetlen a pontos, részletes anamnézis, a betegre vonatkozó előzmények, postoperatív esetben a műtéti leírás áttekintése.

Rendkívül fontos, hogy a képalkotó vizsgálatoknak nemcsak a lelete, hanem a képi dokumentációja is rendelkezésünkre álljon, ezt a beteg mindig hozza magával!

Szükségesek a röntgenfelvételek: a csontsérülések pontos helyének, mechanizmusának, esetleges avulsiós csontsérüléseknek, kitört csontdaraboknak, a callusképződés nagyságának megítélésére.

Traumás postoperatív vizsgálatoknál a röntgenfelvételeken fontos látni az osteosynthesis helyét, a fémanyagok, lemezek, csavarok, tűződrótok pontos elhelyezkedését, számát, nagyságát.

Csak ezek birtokában, ismeretében végezhető el korrekt neurosonographiás vizsgálat.

A neuropathiák differenciáldiagnosztikájában, az ideg sérülésének megítélésében rendkívül fontos a korai diagnózis, az időfaktor!  Nagy előnye az ultrahangvizsgálatnak, hogy akkor is alkalmazható, amikor ENG-EMG vizsgálat (még) nem készíthető, vagy nem értékelhető!

Postoperatív traumás eseteknél az ideg fémanyag mellett is vizsgálható!

A patológiás elváltozások, idegsérülések pontos helyének meghatározása, bejelölése, az esetleges anatómiai variációk feltérképezése rendkívüli segítség a sebészeti beavatkozásoknál. Jól alkalmazható az ultrahangvizsgálat az idegsérülések, patológiás elváltozások morfológiájának követésére, kontrollálására.

Neurosonographiával kimutathatunk hereditaer neuropathiákat, fejlődési anomáliákat, compressiós elváltozásokat, traumás sérüléseket (tractio, contusio, penetráló sérülések, transsectio, dissectio), postoperatív eltéréseket, tumorokat.

A perifériás idegen látható patológiás eltérések: a méretváltozás, kóros alak és echoszerkezeti eltérés. A leszorítás, compressio felett az ideg megduzzad, a pontosan lemérhető duzzanat foka és kiterjedése arányos a leszorítás nagyságával. Látható a folytonosság (részleges, teljes), és kontúr megszakadás, compressio, dislocatio. Vizsgálható az ideg lefutása, környezethez való viszonya, mozgatósága.

Dinamikus vizsgálatnál, a végtag, ízület, izmok, inak aktív és passzív mozgatása közben vizsgáljuk ultrahanggal az ideget. A végtag elmozdulásához ill. az ízületek, izmok mozgásához az ideg a környezetében való elmozdulással, hosszirányú elcsúszással, és a fasciculusok egymáson történő elmozdulásával alkalmazkodik. Az ideg elmozdulása és a hullámos lefutású, nyúlásra képes intra- és extraneuralis erek intaktsága rendkívül fontos, hiszen ideg compressiónál, az ideg körüli hegesedéskor súlyos sensoros és motoros funkciókiesések jöhetnek létre.

Dinamikus vizsgálatnál megítélhető az ideg elmozdulása, dislocatiója, instabilitása, az ideg környezetében elhelyezkedő variációs izomkötegek, kóros terimék compressiós hatása, postoperatív hegesedés, letapadás.

A perifériás neurosonographia jelentősége tehát, hogy megerősíti a klinikai diagnózist, segít a neuropathiák differenciáldiagnosztikájában.

Alagút syndromában megmondható, hogy mi okozza az ideg compressioját. Van-e az alagútban variációs izomnyaláb, kóros képlet, folyadékgyülem, hol van a leszorítás pontos helye, van-e többszörös leszorítás.

Traumás esetekben látható-e az ideget comprimáló hematoma, lágyrészduzzanat, kitört, leszakadt csontdarab. Megvan-e az ideg folytonossága, vagy a tüneteket a létrejött ideg contusio, compressio, tractio okozza.

Postoperatív esetekben vizsgálható a csonttörés, callus, osteotomia, fémrögzítések, lemezek, csavarok, tűződrótok helyzete, a perifériás ideghez való viszonya. Diagnosztizálható a fémanyagok okozta idegsérülés, compressio, dislocatio. Ultrahangvizsgálat segítségével bejelölhető a bőrön az idegsérülés pontos helye, ez a sebészi feltárásnál nagy segítség.

Alagút syndromák műtéte után hegesedés, letapadás, a retinaculum elégtelen átmetszése, részleges vagy insufficiens neurolysis és idegtranspositio, postoperatív bevérzés, inflammatio mutatható ki.

A neurológiai tünetek hátterében megbúvó, tapintható terimeként megjelenő ideg tumorok felderítésében is rendkívüli az ultrahangvizsgálat szerepe.

Ultrahanggal vizsgálható végtagi perifériás idegek:

 • Felső végtagon: nervus radialis, nervus ulnaris, nervus medianus
 • Alsó végtagon: nervus ischiadicus (a piriformis alagút nem vizsgálható), nervus femoralis (az inguinalis régióban), nervus peroneus, nervus tibialis.