Kapcsolati adatok

ULTRAHANG

Mivel foglalkozik a radiológus szakorvos?

A radiológus a betegségek és belső sérülések diagnosztizálására specializálódott, munkájában röntgen és ultrahang berendezések segítik. Az ultrahang manapság egy rutinszerű képalkotó vizsgálat, nem jár fájdalommal. Segítségével belgyógyászati, urológiai, nőgyógyászati és endokrinológiai megbetegedések szűrhetők ki. 

Mikor lehet szükség ultrahangra?

Az ultrahang a lágy szövetek és keringési funkciók vizsgálatára alkalmas alapvizsgálat. Gyors tájékozódásra, több szerv együttes áttekintésére alkalmas és teljesen veszélytelen (máj, epehólyag, hasnyálmirigy, vesék, húgyhólyag, a méh és petefészkek/férfiaknál a prosztata). Adott esetben alkalmas a diagnózis felállítására is (többek között az epekő, epehólyag gyulladás, vesekő, vesevezeték-kő, cysták stb. esetében). Az ultrahang vizsgálat elsőként választandó vizsgálat laboratóriumi eltérések (máj és vese funkció eltérés) esetén, hasi-alhasi vagy nyaki, végtagi, ízületi lágyrész- panaszos (sérülés, fájdalom, tapintható csomó) pácienseknél.

Nagyon hasznos szívbetegség, agyi és végtagi keringési zavarok esetén az első tájékozódásra és a további kivizsgálást igénylő esetek kiemelésére. Fontos módszer a magzatok vizsgálatában is. Hátránya, hogy a csontokkal fedett részek, vagy levegővel-gázzal fedett részek nem vizsgálhatóak alaposan (például a gyomor-bélrendszer) és túlsúlyos embereknél gyengébb a kép minősége.

Csecsemőkori csípő ultrahang szűrés:

A csecsemőkori csípő ultrahang vizsgálat elsődleges célja a veleszületett csípőficam, csípőízületi fejletlenség korai felismerése, illetve kizárása.

(Európában kb. 1000 csecsemő közül 1-2 születik csípőficammal. Családi előfordulás, ikerterhesség, farfekvés, stb. esetén a csípőízületek fejlődési zavara gyakoribb.)

A csecsemők csípő ultrahang vizsgálatát érdemes már 4-6 hetes életkorban elvégezni, mert az ekkor felismert csípőficam konzervatív ortopédiai kezeléssel még jól korrigálható.

A csípő ultrahang később is elvégezhető (kb. 5-6 hónapos életkorig), de a később felismert csípőficam már lehet, hogy csak műtéttel javítható.

A csípő ultrahang vizsgálat fájdalmatlan, és alig pár percet vesz igénybe. A csecsemőt oldalfekvő helyzetben vizsgáljuk, és a csípőízület fejlettségét egy speciális szög mérésével értékeljük:

 • Jól fejlett, érett csípőízületek esetén további kontroll nem szükséges.
 • Fiziológiásan éretlen csípőízületek esetén pár hét múlva az ultrahang vizsgálat ismétlése javasolt.
 • Csípőficam, és csípőízületi fejletlenség (csípő dysplasia) esetén sürgős ortopédiai vizsgálat szükséges a kezelés mihamarabbi megkezdése, és a jó gyógyulás eltérése céljából.

Csecsemőkori koponya ultrahang:

A csecsemők koponya ultrahangja során a fejtetőn található nagykutacson keresztül az agyállományt és az agykamrákat vizsgáljuk.

Az agy finomabb szerkezeti eltéréseinek megítélésére az ultrahang nem alkalmas, de agykamra tágulatot, durvább agyállományi eltéréseket, fejlődési rendellenességeket, terhesség alatt szerzett fertőzésekre utaló eltéréseket, stb. kiszűrhetünk vele. Lehetővé téve így további vizsgálatokat (pl. neurológiai, koponya MR stb.), illetve bizonyos betegségek korai kezelését.

A koponya ultrahang vizsgálat szűrővizsgálatként is ajánlott, de pl. terhesség alatt észlelt magzati ultrahang eltérés, koraszülés, fokozott fej körfogat növekedés, neurológiai panasz esetén mindenképp javasolt.

Általában 6-8 hetes életkorban végezzük, de később is elvégezhető, ameddig a nagykutacs be nem záródik. A vizsgálat fájdalmatlan, pár percet vesz igénybe.

Az ultrahang vizsgálat típusai

 • Hasi és kismedencei – Kérjük, hogy hasi ultrahang előtt 6 órával étkezzen utoljára!
 • Ízületi (térd, boka, váll)
 • Pajzsmirigy
 • Emlő
 • Alsó végtagi
 • Here
 • Lágyrész (izom)
 • Alsó és felső végtagi vénák keringésének vizsgálata (színes Doppler-duplex ultrahang)
 • Nyaki artériák keringésének vizsgálata (színes Doppler-duplex ultrahang)

Az ultrahang

Az ultrahang szakrendelés egy olyan orvosi vizsgálati forma, amely a test belső szerkezetének, szerveinek és szöveteinek vizsgálatát végzi ultrahang hullámok segítségével. Az ultrahang vizsgálat nem invazív, nem jár sugárzás kockázattal és fájdalommentes.

Az ultrahang vizsgálatot számos területen alkalmazzák, beleértve a hasi és kismedencei szervek, a szív, az érrendszer, az izmok és az ízületek vizsgálatát is. Az ultrahang vizsgálat segítségével fel lehet fedezni számos betegséget, mint például daganatok, gyulladások, szöveti elváltozások, ciszták vagy más rendellenességek.

Az ultrahang szakrendelést különféle betegségek diagnosztizálására és kezelésére használják, például az emlődaganatok, a petefészkek, a prosztata, a hasnyálmirigy és az epehólyag vizsgálatára, valamint az izmok, az inak és az ízületek sérüléseinek diagnosztizálására.

A Swiss Clinic magánklinikán ultrahang szakrendelést is biztosítunk. Tapasztalt orvosaink és modern ultrahang készülékeink segítségével magas színvonalú vizsgálatokat és pontos diagnózisokat kínálunk pácienseinknek. Az ultrahang vizsgálatunk alkalmazása során orvosaink igyekeznek a legmagasabb szintű orvosi ellátást nyújtani, és segíteni abban, hogy a páciensek egészségügyi állapota a lehető legjobb legyen.