RÖNTGEN

Mivel foglalkozik a radiológus szakorvos?

A radiológus a betegségek és belső sérülések diagnosztizálására specializálódott, munkájában röntgen és ultrahang berendezések segítik. A röntgen manapság egy rutinszerű képalkotó vizsgálat. A képalkotás nem igényel különösebb előkészületet, az adott testrészt kell szabadon hagyni a felvétel elkészítéséhez. 

Mikor lehet szükség röntgenfelvételre?

Elsősorban a csontrendszer és fogak, valamint a tüdő és az emlő elváltozásainak, betegségeinek kimutatására alkalmas, elsőként választandó alapvizsgálat. Egészségesek esetében tüdőszűrésre és rákszűrő emlővizsgálatra használható, minden egyéb esetben, a röntgensugár élettanilag potenciális veszélyei miatt, orvosi javaslathoz kötött elvégzése. Ugyanakkor a sugárterhelés alacsony, a megfelelő céllal végzett vizsgálat biztonságosan alkalmazható, amennyiben az előnyök sokkal jelentősebbek a kockázatnál. A digitális röntgennek köszönhetően jelentősen csökkent a páciensek sugárterhelése. Terhesség esetén szigorúan átgondolt orvosi indikációval, például végtagi csontsérülés kimutatására, a többi testrészt ólomtakaróval védve készülhet röntgen-felvétel.

 

Leggyakoribb röntgenfelvételek:

 • Tüdőszűrés
 • Végtag kétirányú röntgenfelvétel
 • Borda felvétel (mellkas PA + borda)
 • Csípő kétirányú röntgenfelvétel
 • Háti gerinc kétirányú röntgenfelvétel
 • Medence AP röntgenfelvétel
 • Mellkas kétirányú röntgenfelvétel
 • Nyaki gerinc kétirányú röntgenfelvétel
 • Orrmelléküreg röntgenfelvétel

A röntgen az elektromágneses sugárzás egyik formája, amely áthatol a testeden, és képet alkot a belső szervekről, csontokról és szövetekről. Az eljárás fájdalommentes és nagyon gyors, így lehetővé teszi a pontos diagnózis felállítását.

Az eljárás során a betegnek általában egy speciális asztalra kell feküdnie, és a röntgenkészülék egy sugárt bocsát ki a testére. Az orvos és a technikusok biztosítják, hogy a sugárzás mennyisége alacsony legyen, és hogy a vizsgálat biztonságos legyen.

Ha röntgenvizsgálatra van szüksége, akkor kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. Tapasztalt és képzett orvosaink és technikusaink segítenek abban, hogy az eljárás biztonságos és hatékony legyen.

röntgen

A Swiss Prémium Egészségközpontok a General Electrics Brivo DR-F típusú digitális röntgen gépét használják a röntgenfelvételek elkészítéséhez. A hagyományos „többszörös burkolatú” detektoroktól eltérően a GE lapos paneles detektorának burkolat nélküli kialakítása és a magas frekvenciájú generátor gyors, pontos technikái alacsonyabb dózist eredményeznek és jelentősen növelik a pontosságot.

A digitális rendszer nagy előnye, hogy az ismételt felvételek száma drasztikusan csökken ezzel megkímélve a pácienseket a fölösleges sugárterheléstől. Továbbá a digitális röntgen kiküszöböli a filmkezelést, ami jelentős megtakarítást eredményez környezetvédelmi szempontból.

Röntgenfelvételek

Kezdeti stádiumban mind a TBC (tüdőgümőkór), mind a tüdőrák tünetmentes, ezért kiemelten fontos rendszeresen részt venni a tüdőszűrő vizsgálatokon akkor is, ha nincs semmiféle panasz.

Sokan sajnos nem veszik ezt komolyan, pedig a tüdőrák előfordulási aránya évről évre növekszik, s ez a növekvő tendencia a nőknél és férfiaknál, illetve az egyre fiatalabb korosztálynál is igaz, ami jelentős mértékben összefügg a dohányzással.

 

A tüdőgyógyászok a 40 és 70 év közötti dohányzó férfiak és nők esetében továbbra is fontosnak tartják a rendszeres röntgenvizsgálatokat, hogy minél korábban fel lehessen ismerni egy esetleges tüdőrákot, amire a cigarettázóknak mintegy negyvenszer nagyobb az esélyük.

A tüdőszűrés a mezőgazdaságban, egészségügyben és kereskedelemben kötelező, de szerencsére egyre több munkahelyen is megkövetelik már az igényes munkáltatók. Amennyiben Ön nem ilyen helyen dolgozik, akkor is javasolt évente tüdőszűrő vizsgálaton részt vennie saját egészsége érdekében!

Ha szeretné hosszas várakozás nélkül, egy korszerű és professzionális magánradiológiai centrumban elvégeztetni az évente ajánlott tüdőszűrést, a Swiss Prémium Egészségközpont a tökéletes megoldás az Ön számára! Nálunk nem kell heteket várnia egy vizsgálati időpontra, és nem kell a rendelőnkben sem órákig várakoznia, míg sorra kerül. 

Tüdőszűrés időpontért keressék ügyfélszolgálatunkat!

Egészségközpontunk a kiváló minőségű fogászati röntgenfelvételek érdekében az Instrumentarium Dental csúcsminőségű fogászati röntgen gépeit használja. A extraorális felvételek elkészítésében az Instrumentarium OC 200 panorámaröntgen, míg az intraorális felvételek elkészítésében az Instrumentarium Focus intraorális röntgen segíti munkatársaink munkáját.

Modern fogászati röntgen gépeink digitális technológiát alkalmaznak, így a felvételek elkészítése alacsonyabb sugárterhelést jelent a páciens számára, mint a hagyományos analóg technológia esetében. Emellett másik nagy előnye a digitális technológiának, hogy általa elkerülhető a filmelőhívással járó veszélyes hulladék keletkezése és így a környezetszennyezés is.

Extraorális fogászati röntgen felvételek

 • PA-Sinus felvétel
 • Panoráma felvétel
 • Panoráma felvétel sinus beállításban
 • Panoráma felvétel nyitott-csukott szájjal
 • Teleröntgen oldalirányú felvétel
 • TMI felvétel

Panoráma röntgen

A digitális panoráma röntgen készülék azonnal értékelhető képet mutat az alsó és felső állcsont képleteiről.

A digitális panoráma röntgen gyors és egyszerű diagnosztikát tesz lehetővé, így a fogászat valamennyi területén, de legfőképp a szájsebészet és fogszabályozás terén nyújt jelentős segítséget a diagnózis felállításában.

Góckutatásnál, továbbá fogbeültetés, szájsebészeti beavatkozások, fogszabályozás előtt, valamint komplex beavatkozásoknál is nélkülözhetetlen a megfelelő fogorvosi ellátáshoz, de a panoráma röntgen az általános fogászatban is gyakran alkalmazott eljárás, hiszen még a legegyszerűbb kezeléseknél is fontos információkat nyújt a szájüreg és a fogsor állapotáról.

 

Teleröntgen diagnosztika

A fogszabályozás tervezésének egyik alapvető és elengedhetetlen eleme a teleröntgen kiértékelése. Fogszabályozási kezelés megkezdésekor érdemes felkészülni, ilyen röntgent szinte bizonyosan kérni fog a szakorvos.

A teleröntgen felvétel egy oldalirányú koponyafelvétel. Az oldalirányú képen kirajzolódik az arcprofil, illetve a csontok, fogak oldalsó nézetből. Az állcsontok magassága, hosszúsága mérhető, illetve látható a fogak dőlése, az állcsontokhoz való viszonya. A tele röntgenfelvételen az egyes fogak külön nem láthatóak, ezek egymásra vetülnek, így ez a felvétel nem alkalmas például a szuvas fogak vagy gyökerek körüli gyulladások elemzésére. Ez

A gerincfelvétel olyan röntgenfelvétel, amelyen a gerincet alkotó csigolyák árnyéka, valamint e csontok eltérései ábrázolódnak.

Így például a törések, csontdaganatok, csontvelő-gyulladás, csontritkulás, csigolya-meszesedés okozta elváltozások, stb.

Időpontért keressék ügyfélszolgálatunkat!

Az orrmelléküreg felvétel az arcüregekben jól látható a folyadéknívó, illetve a nyálkahártya duzzanatának megvizsgálásához szükséges.

Nagyobb teljesítményű képalkotó eljárások (CT, MRI) szövődményes esetekben (pl. agytályog kimutatásában) lehetnek hasznosak, de a hétköznapi gyakorlatban általában nem is szükségesek.

A felvételek néhány nap különbséggel történő ismétlése során a betegség (például arcüreg-gyulladás) időbeni lefolyása, rosszabbodása, javulása kísérhető figyelemmel.

Orrmelléküreg felvétel időpontért keressék ügyfélszolgálatunkat!

Időpontért keressék ügyfélszolgálatunkat!

A medence röntgenfelvétel átfogó képet ad a medencéről, az alsó végtag függesztő övéről a keresztcsonttal együtt. A medencecsontot a csípőcsont, az ülőcsont és a szeméremcsont alkotja. A gerincoszlopot a végtagvázhoz a medence kapcsolja.
A csontritkulás leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a csonttörés. Ez leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjait érinti. A medence- és a combnyaktörés diagnosztizálásának fő eszköze a röntgenfelvételek készítése.

A vizsgálat nem fájdalmas. Komolyabb sérülés vagy törés esetén a felvétel elkészítése kisebb kellemetlenséggel járhat. Előkészületre nincs szükség.

A natív hasi vizsgálat olyan röntgenfelvétel, melyen a hasüregi szervek – elsősorban a gyomor-, belek-, a máj- és a rekeszizom – árnyéka és e szervek bizonyos eltérései ábrázolódnak, így például a meszet tartalmazó, és ezért árnyékot adó epekövek.

Napjainkban a számos egyéb vizsgálati lehetőség miatt azonban leginkább a bélelzáródáskor a gyomorban és belekben felhalmozódó folyadék és levegő, az üreges szerv (például gyomor) falának kilyukadásakor a hasüregbe kerülő, és a rekeszizom alatt felgyülemlő szabad hasi levegő, stb. kimutatására alkalmazzák.

 koponyafelvétel olyan röntgenfelvétel, melyen az agy- és arckoponya csontjai és – elsősorban az arckoponyát alkotó – üregek árnyéka, valamint e csontok, illetve arcüregek eltérései ábrázolódnak.

Így például a törések, csontdaganatok, a melléküregekben lévő folyadék, gyulladás okozta fedettség, stb. 

A vizsgálat nem fájdalmas. Koponya- vagy nyaksérülés esetén a fej mozgatása, bizonyos helyzetben való megtartása kellemetlenséggel járhat. Előkészületre nincs szükség. A betegnek a szemüvegét, esetleg a nagyobb fülbevalókat le kell vennie.