FOGÁSZAT

Mivel foglalkozik a fogorvos?

Forduljunk fogorvoshoz, amennyiben bármilyen fogászati beavatkozásra van szükségünk, vagy fáj a fogunk. A lyukas fogak és a foghúzások szintén a fogorvosok feladatkörébe tartoznak.Teljes körű fogászat ellátást, szájsebészetet, fogszabályozást, implantációt biztosítunk pácienseinknek. 

 

Milyen problémákkal forduljunk fogorvoshoz?

Elsősorban fog- és ínyproblémákkal, fájdalommal forduljunk a fogorvoshoz. Érdemes felkeresni a fogorvost akkor is, ha gyulladt, vérzik az ínyünk, fogkőképződést vagy szájpenészt tapasztalunk, esetleg kellemetlen a leheletünk. Modern fogászati eljárások, professzionális fogorvos csapat: esztétikai fogászat, implantátumok, fogszabályozás, fogpótlások és további szolgáltatások.

Leggyakoribb fogászat vizsgálatok

 • Konzerváló kezelések: A konzerváló kezelés azt jelenti, hogy próbáljuk megtartani a fogat és ennek érdekében kezelni a fennálló problémát. A konzerváló fogászathoz soroljuk az alábbiakat.

 • Foghiányok pótlása: betétek, protetika

 • Esztétikai fogászat: fogkő eltávolítás, rendelői és otthoni fogfehérítés

 • Fogszabályozás

 • Fogászati röntgen

 

fogászat

Gyakori kezelések fogászat szakrendelésen:

1. Konzerváló fogászat

A konzerváló kezelés azt jelenti, hogy próbáljuk megtartani a fogat és ennek érdekében kezelni a fennálló problémát. A konzerváló fogászathoz soroljuk az alábbiakat:

Különböző tömések – A leggyakoribb fogászati beavatkozás, mely a kisebb és a közepes méretű szuvasodások ellátására alkalmazható. Ha időben kezeltetjük, akkor megelőzhetők az olyan későbbi komplikációk, mint a gyökérkezelés vagy a fog eltávolítása. A töméseket minden esetben fémmentes tömőanyagból készítjük, így a fogakkal megegyező színű, természetes hatás és tartós eredmény érhető el.
Gyökérkezelés – A gyökérkezeléssel elkerülhetjük a fog eltávolítását. A kezelés indoka leggyakrabban a fogbél-gyulladás, amit a mély szuvasodásból a fogbélbe jutó baktériumok okoznak. Első lépésben röntgent készítünk a fogról, hogy pontosan lássuk a problémát. Ezt követően érzéstelenítjük a fogat és fájdalommentesen eltávolítjuk a gyökérből az ereket és az idegeket. Alapos fertőtlenítés után a csatornát gyökér-tömőanyaggal töltjük fel. Végül a gyökértömés pontosságát újabb röntgennel ellenőrizzük.

2. Foghiányok pótlása (protetika)

Betétek (inlay, onlay) – Az inlay vagy onlay betétek egyfajta „ragasztott tömések”, melyek fogtechnikai laborokban készülnek, s végül szilárd állapotban beragasztással kerülnek a fogüregbe. Nagy előnyük, hogy segítségükkel a megmaradt fogszövet megmenthető, megtartható. Az inlay fogtömés elsősorban őrlőfognál alkalmazott technológia, abban az esetben, ha a fog letört, vagy a szuvasodás túlságosan nagymértékű. Onlay abban az esetben kerül felhelyezésre, ha a fog károsodása már túlságosan nagy ahhoz, hogy inlay kerülhessen az adott felületre, mert nem csak a rágófelszín, hanem a fogcsücsök is károsodott.

3. Esztétikai fogászat

Fogkő eltávolítás – A fogak felszínén lerakódott, megtelepedett baktériumrétegeket nevezzük fogkőnek. Eltávolításuk az ún. depurátor segítségével történik, ami kicsi ultrahangos lökések segítségével választja le a fogkövet a fogak felszínéről. A folyamat közben a fogakat vízsugár hűti. Az ultrahangos fogkő eltávolítás nem jelent veszélyt a fogak részére, mert csak a fogkőre hat. A fogzománc így tökéletesen sértetlen marad, a folyamat pedig nem jár fájdalommal sem.
Fogfehérítés – Egy hófehér mosoly magabiztosságot kölcsönöz. Az elszíneződött fogak elsősorban esztétikai problémát jelentenek, ami hatással lehet az ember teljes életére. Számos tényező mellett a dohányzás és a színező hatással bíró élelmiszerek (pl. kávé, bor, kóla) okozhatják a fogak elszíneződését. Klinikánkon otthoni fogfehérítési eljárásokat ajánlunk, amennyiben érzékenyebb a fogaira. Az azonnali eredmény érdekében pedig a rendelői fogfehérítés ajánlott. A kezelés után, javasoljuk az alábbi tanácsok megszívlelését, hogy az eredmény tartós maradjon:

 • A fogfehérítést követő 48 órában nem ajánlott a dohányzás
 • Kerülje a fekete teát, kávét, szénsavas üdítőitalokat.
 • Ne fogyasszon színes ételeket, pl. szójaszósz, mustár, ketchup, színes gyümölcsöket (málna, meggy), citrusféléket (citrom, narancs).
 • Kerülendő a színezett alkohol fogyasztása.

4. Fogszabályozás

Miben tud a fogszabályozás segíteni? Torlódó fogak, túlzottan nagy rések a fogak között, fájó állkapocs, ezekkel a problémákkal mindenképpen érdemes fogszabályozásban jártas fogorvost felkeresni. A kezelés célja, hogy a fogazat és az állcsontok funkcionálisan és esztétikailag is helyreállításra kerüljenek. Ma már senki sem csodálkozik a felnőtt fogszabályzókon, sőt. A fogazat korrekciója minden életkorban aktuális és elkezdhető. Természetesen az ideális, ha már kisgyermekkorban a szülők figyelmet fordítanak a kicsi egészséges fogazatának kialakítására. Felnőtt és gyermek fogszabályzásnak a technikai eszközei eltérőek, de a céljuk azonos.

A fogszabályozás általános menete az alábbi.

 • panoráma-röntgen
 • lenyomatvétel
 • fotódokumentáció készítés
  részletes, írásos dokumentáció átadása, megbeszélése
 • fogszabályzó kiválasztása
 • fogszabályzó felhelyezése
 • Parodontológia
 • A parodontológus a fogágybetegségek (ínygyulladás, fogágygyulladás, ínyvisszahúzódás) kezelésével foglalkozik.

A páciensek elsősorban fogak mobilissá válása miatt keresik fel a parodontológus szakorvost, de emellett gyakori panasz a fogínyvérzés – és fájdalom illetve az ínyvisszahúzódás is. Fogágybetegség nem más, mint a fogakat körülvevő szövetek megbetegedése. Kezdeti stádiumban az ínyt, előrehaladott esetekben a fogak gyökerét tartó csontot is érintheti. A fogágybetegségek kialakulásának legfőbb oka fogakat borító lepedékben illetve fogkövön megtelepedett és felhalmozódott baktériumok. Emellett súlyosbító tényezőként szerepelhet a dohányzás, a cukorbetegség, genetikai rendellenességek, egyes gyógyszerek szedése is, mint például a fogamzásgátló és vérnyomáscsökkentő.

Rendelőnkben elérhető fogszabályzó készülékek:

Önligírozó fogszabályozó: A készülék nagy előnye, hogy lágyabb, csontbarát erőkkel készteti a fogakat mozgásra. A készülék nagyobb komfortot biztosít több hagyományos fogszabályzóhoz képest. A lágy erővel működő fogszabályozó használata rövidebb kezelési időt és ritkább rendelői vizitet kíván. A foghúzás is gyakrabban elkerülhető a használatával, mert kiválóan alkalmas helyteremtésre a szájban. Ez a rendszer is elérhető a piacon esztétikus, fogszínű verzióban.
A Happy Smile a jelenleg elérhető egyik legesztétikusabb fogszabályozó rendszer. Kialakításának köszönhetően szinte észrevehetetlen. Az esztétikus megjelenés mellett, komfortos viselést biztosít. A fogszabályozó kivehető így az étkezések és a fogtisztítások is akadálytalanul történnek. A síneket egy különleges szoftver segítségével tervezik. Az alsó és felső sínek külön vannak. Egy-egy sínt átlagosan2 hétig kell viselni napi 20-22 órában.

A garanciális feltételeket itt találja!