FEJFÁJÁS AMBULANCIA

Mivel foglalkozik a fejfájás specialista szakorvos?

A fejfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma. Élete során a lakosság kb. 80 százaléka él át visszatérő fejfájásokat: bár ezek nagy része enyhe, a lakosság kb. 12-14%-ának erős, migrénes fejfájásai is vannak. Bár a migrén jelentősen rontja az életminőséget, és komoly gazdasági kihatásai is vannak, a migrénesek kevesebb, mint fele fordul orvoshoz – elsősorban azért, mert azt hiszik,, hogy nincs megoldás a fejfájásukra. Ez nem így van: számos gyógyszerünk van a fejfájások csillapítására, és több módszerünk (gyógyszeres és egyéb) a fejfájások megelőzésére. A fejfájás-specialista olyan neurológus (azaz az idegrendszer betegségeinek szakorvosa), aki kiemelten foglalkozik a fejfájások kivizsgálásával és kezelésével, azaz ebben a témában speciális tudása és jártassága van. Ez azért lényeges, mert a migrén és más fejfájások kezelése speciális tudást és nagy tapasztalatot igényel. A mindennapi betegellátásban nagyon sok olyan esettel találkozom, amikor a betegek éveken át szenvednek a fejfájástól, mert az őket ellátók (orvosok, gyógytornászok, alternatív gyógyítók, csontkovácsok, stb) nem hatékony, vagy túlhaladott módszerekkel próbálták a fejfájásaikat megoldani (pl. a migrént a nyaki erek keringési zavarából, vagy a nyaki gerinc bántalmából eredeztetik, ami már 30 éve is túlhaladott ismeret volt).

Milyen problémákkal forduljunk fejfájás specialista szakorvoshoz?

Fejfájás-ambulanciához akkor érdemes fordulni, ha a fejfájás megoldatlan problémát jelent: akár azért, mert nem sikerült megfelelő gyógyszeres kezelést beállítani, akár azért, mert a fejfájás túl gyakori, túl erős, vagy más miatt kellemetlen, akár pedig azért, mert bár a fejfájás kezelhető, de szeretnénk többet megtudni arról, hogy mi okozza.

Kezelés menete

Fejfájás ambulanciánkon részletes klikérdezésre és neurológiai vizsgálatra számítson, ez szükséges ahhoz, hogy a panaszok okát ki lehessen deríteni, és megfelelő (személyre szabott) kezelési tervet készítsünk. Ez egyébként az esetek 90%-ában már az első találkozásnál sikerül.

Az Akut Fejfájás Ambulancia annyiból más, hogy ott elsősorban azokat várjuk, akiket korábban már kivizsgáltak, ismert a fejfájásuk oka, és az épp meglévő (szokottnál erősebb, vagy az otthon próbált gyógyszerekre nem reagáló) fejfájásuk kezelése miatt szorulnak segítségre.

Akut Migrén és Fejfájás Centrum

A Swiss Medical Services Fejfájáscentruma Magyarország első magánegészségügyben működő fejfájásközpontja, ahol nemzetközileg is elismert szakemberek foglalkoznak a fejfájáskórképek kivizsgálásával és kezelésével.

2021 áprilisától a Swiss Prémium Egészségközpontokban új szolgáltatással várjuk fejfájásban szenvedő betegeinket. Budapesten elsőként megnyitjuk Akut Migrén és Fejfájás Centrumunkat, ami a szokásos gyógyszeres kezelésekre nem reagáló fejfájások kezelését kínálja.

Elsősorban azoknak javasoljuk a kezelést, akiknek már korábban is előforduló (migrénes vagy egyéb) fejfájása most erősebb, és az eddig bevett gyógyszerekre nem reagált. Abban az esetben, ha a fejfájás erős, és a kísérő tünetek (pl. hányinger) miatt nem is tudott bevenni gyógyszert, szintén érdemes hozzánk fordulnia.

A fejfájásnapló haszna, avagy mit tehet napi egy percben a migrén ellen?

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, amivel találkozhatunk: élete során a lakosság kb. 90%-ának van hosszabb vagy rövidebb időn át vissza-visszatérő fejfájása, és több mint 30%-ra tehető a migrén előfordulása. Míg a migrént a heves fájdalom, a kísérő tünetként megjelenő hányinger, ill. hányás miatt sokan felismerik, a kevésbé karakteres tenziós fejfájás, ill. az egyéb, visszatérő fejfájások diagnózisa gyakran éveket várat magára, ez pedig a célzott és hatékony kezelés esélyét is csökkenti. Az is gyakran előfordul, hogy a migrén is rejtve marad, mert a közgondolkodás csak a hányással járó fejfájást tekinti migrénnek (a migrének nagyobb része nem jár hányással, viszont vannak más típusú fejfájások, amik szintén hányáshoz vezethetnek). Emellett, különösen ha gyakori, vagy több féle fejfájása van valakinek akkor arra is nehéz visszaemlékeznie, mikor milyen gyógyszert vett be, és az mennyire hatott.

Mindezek miatt a fejfájással foglalkozó orvosok egyöntetű javaslata az, hogy érdemes a fejfájásokról naplót vezetni. Bár több, a fejfájásokra kifejlesztett mobil applikáció is létezik, a szakemberek többsége a papír alapú naplókat javasolja – ezek ugyanis egy pillantással áttekinthetőek, és a diagnózishoz, a kivizsgáláshoz, sőt a kezeléshez is támpontokat adhatnak. Használatukat mindenképp javasoljuk akkor, ha a fejfájás visszatérő panasz, és különösen akkor, ha gyakori, vagy több, különböző fejfájást észlel valaki. A Swiss Prémium Egészségközpont Fejfájás Ambulanciája által javasolt fejfájásnapló ide kattintva letölthető. A letöltött Excel file egyik lapján maga a napló, a másik lapon a kitöltési útmutató olvasható. Javasoljuk, hogy nyomtassa ki a naplót, és ebbe írja be minden fejfájását, ill. a miattuk bevett fájdalomcsillapítókat. A naplót valamennyi konzultációra hozza el!

Új lehetőségek a migrén kezelésére a Swiss Prémium Egészségközpontban

Nemzetközi felmérések szerint a migrénes fejfájás az egyik leggyakoribb kórkép, mely évente a nők kb. 18%-át és a férfiak kb. 6%-át érinti. A migrén a heves fájdalom, a kellemetlen kísérő tünetek (hányinger, fény-, és zajérzékenység, ritkábban hányás) az életminőséget jelentősen rontják, a munka mellett a családi életre, szabadidős tevékenységekre is negatívan hatnak, sőt nemegyszer az élet nagy döntéseit (pl. karrier választása) is befolyásolják. A migrénnel élők gyakran azzal szembesülnek, hogy a számukra elérhető (vény nélküli, vagy alapellátásban beszerezhető) gyógyszerek nem szüntetik meg a fejfájást. További probléma, hogy sokaknak szükségük lenne a fejfájások megelőzését (a rohamok ritkítását) célzó kezelésekre is. A Swiss Prémium Egészségközpont Fejfájás Ambulanciáján mind fájdalomcsillapításra (rohamkezelés), mind a migrének megelőzésére számos lehetőség áll rendelkezésre. Többek közt elérhetőek a rohamkezelés leghatékonyabb eszközei, az ún. triptán-készítmények, ill. a migrén kialakulásában döntő szerepet játszó CGRP-rendszerre ható készítmények is. Régóta fennálló, gyakori migrének (ún. krónikus migrén) kezelésére Botox-kezelés is rendelkezésre áll, ezt szakorvosaink a migrénre kifejlesztett speciális protokoll szerint végzik.

Új lehetőség a menstruációs migrén kezelésére a Swiss Prémium Egészségközpontban.

Köztudomású, hogy a migrénes fejfájás a nők körében jóval gyakoribb: a 20-40 év közötti nők körében gyakorisága akár a 30%-ot is elérheti. A migrénes nők nagy részének a menstruációhoz kapcsolódóan is megjelennek migrénjei, ill. a nők egy része csak a menstruáció időszakában tapasztal migrént. Az ún. menstruációs migrén rohamok nagyobb korlátozottsággal járnak, és nehezebben is kezelhetők, mint a nem menstruációhoz kötött rohamok. A Swiss Prémium Egészségközpont Fejfájás Ambulanciáján mind fájdalomcsillapításra (rohamkezelés), mind a migrének megelőzésére számos lehetőség áll rendelkezésre. Menstruációs migrén esetén sikerrel alkalmazhatunk ún. átmeneti profilaxist: a menstruáció időszakában alkalmazott kezelés a menstruációs migrén kialakulását meggátolhatja. Korszerű lehetőséget kínál egy hazánkban most bevezetett, tablettás készítmény, mely a migrénben kulcsfontosságú CGRP receptorra hatva mind a migrén megelőzésére, mind a rohamok kezelésére alkalmazható.

Autogén tréning

Az autogén tréning hatékony relaxációs technika. Hatását több tudományos vizsgálat is igazolta. Segíthet a túlhajtottság, alvászavarok, egyes fejfájások, így például a migrén és a tenziós fejfájás, a szédülések és több más testi tünet kezelésében. Emellett alkalmas lehet egyes speciális helyzethez kötődő szorongás, félelmek oldására is, mint például a repüléstől való félelem