NŐGYÓGYÁSZAT

Mivel foglalkozik a nőgyógyász szakorvos?

A nőgyógyász a női szervek vizsgálatával és kezelésével foglalkozó szakorvos. 

Milyen esetben forduljunk nőgyógyászhoz?

A mióma a női méh jóindulatú daganata. Jellemzően a középkorú, 35–45 év közötti nők körében gyakori, de a fiatalabb korosztályt is érintheti. Ez utóbbi korcsoportnál az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a miómák a fogantatást is megnehezíthetik. Előfordulásuk természetesen számos dologtól, így az egyéni adottságoktól, az életmódtól, a környezeti hatásoktól, valamint örökletes tényezőktől is függ. A legtöbbször a hormonális egyensúly megbomlása vezet a mióma kialakulásához. Az ösztrogén és a progeszteron aránya felborul, ösztrogéndominancia jön létre, ami miatt az ösztrogén sejtosztódást serkentő hatása fokozottan érvényesül a méhfalon. Ennek eredményeképpen jönnek létre és növekednek a miómák. A nagyobb méretű miómák az alhasi feszítő érzést mellett komoly hólyagpanaszokat is okozhatnak. Jellemző tünet lehet még a has térfogatának feltűnő növekedése, gyakori vizelés vagy vizeletürítési zavarok, és bizonyos esetekben a székrekedés is.

 • Petefészek ciszta

A petefészek ciszta a petefészekből kiinduló, folyadékot tartalmazó jóindulatú daganat. A cisztákat leggyakrabban ultrahang vizsgálat során fedezik fel. Tüneteik lehetnek: alhasi fájdalom, nyomásérzékenység, puffadás, vérzészavarok, hasi diszkomfortérzés, vizelési-székelési panaszok, hastérfogat növekedés. A ciszták tartalom alapján lehet egy vagy többrekeszesek. Míg az egyrekeszes ciszták általában nem kórosak, addig a többrekeszeseknek minden esetben utána kell járni. Ha a cisztákat nagyság szerint csoportosítjuk, akkor az 50 mm-nél nagyobbakra kell odafigyelni, ugyanis ennél a méretnél általában szövettani vizsgálatot rendel el a nőgyógyász. A 20-30 mm-es nagyságúak általában funkcionális ciszták és nem nagyon okoznak panaszt. Minden szövetből kiindulhat rosszindulatú elváltozás, főleg, ha erre a családban genetikai hajlam is van. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha petefészek cisztánk van, akkor rendszeresen ellenőriztessük, változik-e a mérete.

 • Endometriosis

Akkor beszélünk endometriosisról, ha azok a méhnyálkahártya sejtek, amelyből a menstruációs vérzés történik, a méhűrön kívül jelennek meg. Ez a betegség kilencvenöt százalékban a reproduktív korú nőket érinti, nem szült nőkön gyakoribb, a változó kor után ritka. Leggyakoribb tünete a menstruációkor jelentkező, erős, alhasi, görcsös fájdalom elhúzódó menstruációs vérzéssel. Annak, akinek endometriózisa van, a menzesz mellett a közösülések is fájdalmassá válnak. Sőt, ha a húgyhólyag környékén helyezkednek el az endometriózis telepek, akkor alhasi, vizeletürítési fájdalom is jelentkezhet. Abban az esetben, ha a bélrendszer közelében jelentkezik a probléma, a székelés lesz fájdalmas, néha még véres széklet is előfordulhat.

 • Terhesség, terhesgondozás

A NIFTY genetikai teszt csak nőgyógyászati vizsgálattal együtt kérhető.

 • Nemibeteg ellátás

STI sexually transmitted infection, vagy STD sexually transmitted disease jelentése nemi érintkezéssel terjedő fertőzés vagy betegség (nem minden fertőzés okoz klinikai tünetet). A közhiedelemmel ellentétben nem csak a klasszikus nemi betegségek tartoznak ide, mint pl. a szifilisz vagy a gonorrhoea (kankó, tripper), hanem számos más gyakori kórokozó is (baktériumok, vírusok). Több mint harminc féle kórokozó terjed nemi érintkezéssel, ezért is nagyon fontos a rendszeres komplett STD-szűrés. Néhány kórokozó tünetszegény, akár tünetmentes fertőzést is okozhat, de szövődmények ekkor is kialakulthatnak, akár krónikus gyulladáshoz, meddőséghez is vezethetnek.

Kinek ajánlott STD-szűrés?

Mindenkinek, aki szexuális életet él, különösen ajánlott új kapcsolatban, gyermekvállalás előtt mindkét félnek, bármilyen húgyúti-nemiszervi panasz, tünet esetén.

Gyakori nőgyógyászati vizsgálatok

 1. nőgyógyászati vizsgálat a szeméremtest, a hüvely, a méh, a petefészkek vizsgálatából, valamint méhnyak-szűrésből (citológia) áll. A vizsgálat kiegészítéseként történik hüvelyi ultrahang is (illetve terhesgondozás keretében terhességi ultrahang).
 2. Panaszmentes esetben a szexuális élet kezdetétől évente szükséges a nőgyógyászati szűrővizsgálat, amely a nőgyógyászati alapvizsgálatot, a méhnyakrák szűrést és a nőgyógyászati ultrahangot foglalja magában. Rákszűrés során a méhnyakról és a méhszáj felszínéről történik a citológiai mintavétel. A vizsgálat csupán néhány percet vesz igénybe, fájdalommal nem jár. A méhnyakrák korai felfedezés esetén nagyon jó arányban, közel 100%-ban gyógyítható. Ezért is kiemelten fontos évente elvégeztetni a szűrővizsgálatot.
 3. A vérzészavarok hátterében számos ok állhat
 • Hormonális zavarok, például pajzsmirigy problémák.
 • Mióma – A méh jóindulatú daganata.
 • Méhbe helyezett fogamzásgátló eszköz.
 1. Fluoros panasz, gát tájéki diszkomfort, amelynek hátterében állhat pl. gombás, bakteriális fertőzés, Trichomoniasis, Mycoplasma, Ureaplasma, Clamydia fertőzés
 2. Kismedencei, alhasi fájdalom, amelynek számtalan oka lehet pl. gyulladás, myoma, endometriosis, PCOS szindróma
 3. Termékenységi problémák kivizsgálása
 4. Klimax környékén felmerülő panaszok kivizsgálása
 5. Terhességhez kapcsolódó kiegészítő vizsgálat

NIFTY-teszt jelenleg a világ vezető, nem invazív (értsd: nem igényel vágással vagy szúrással járó orvosi beavatkozást) prenatális tesztje. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincs vetélési kockázat, hiszen nincs szükség a hasfal keresztülszúrására. A teszt felismerési aránya 99% feletti, tehát, ha az eredmény negatív, akkor 99%-ban biztosak lehetünk benne, hogy magzatunk nem érintett a Down-, Patau- és Edwards-szindróma egyikében sem. A teszt összesen 18 féle szindrómát képes kimutatni, valamint a magzat neme is meghatározható.

Kiknek és milyen élethelyzetben ajánlott elvégeztetni?

 • Az anya életkora 35 év feletti.
 • Az első vagy a második trimeszterben végzett biokémiai tesztek és ultrahangvizsgálatok a kromoszóma-rendellenességek magas kockázatára utaltak.
 • Korábbi terhességben vagy családjában előfordult kromoszóma-rendellenesség.
 • Az invazív prenatális eljárások ellenjavalltak (pl. emelkedett vetélési kockázat).
 • In-vitro megtermékenyítést végeztek, vagy akiknél korábban ismételt spontán vetélés fordult elő.

A fentieken kívül minden olyan kismamának ajánlható, aki a kombinált tesztnél magasabb megbízhatóságú vizsgálatot szeretne. A tesztet a terhesség 10-18 hetében javasolt elvégeztetni.

Nőgyógyászat

A nőgyógyászat szakrendelés olyan egészségügyi szolgáltatás, amely női betegek számára kínál diagnosztikai és terápiás lehetőségeket a nemi szervekkel és a reprodukciós rendszerrel kapcsolatos problémákra. Az orvosok, akik ezen a területen dolgoznak, szakemberek a női anatómia és fiziológia terén, és széles körű tudást és tapasztalatot szereznek a nők egészségügyi állapotával kapcsolatban.

A nőgyógyászat szakrendelésen a következő betegségekkel érdemes felkeresni:

 • Méhnyakrák szűrés: a legtöbb nőgyógyászat szakrendelés kínál méhnyakrák szűrést, amely segít az időben történő diagnózisban és kezelésben. A szűrés során az orvos eltávolít egy kis sejtmintát a méhnyakból, amelyet aztán laboratóriumban vizsgálnak meg, hogy meghatározzák, vannak-e rákmegelőző elváltozások.

 • Női reproduktív egészség: a nőgyógyászat szakrendelésen felkereshetők olyan problémák, mint például a menstruációs zavarok, a PCOS (policisztás ovárium szindróma), a meddőség, a terhességmegszakítás és a medencei fájdalom.

 • Nemi betegségek: a nőgyógyászat szakrendelésen tesztelni és kezelni lehet olyan nemi betegségeket, mint a chlamydia, a gonorrhoea, a szifilisz, a HPV (humán papillomavírus), az herpesz és a HIV.

 • Női rákok: a nőgyógyászat szakrendelésen a mell- és petefészekrák szűrésére is lehetőség van.

A Swiss Clinic magánklinika nőgyógyászati ​​szakrendelése tapasztalt orvosokat és modern diagnosztikai és terápiás lehetőségeket kínál a női betegek számára. A klinika szakemberei elkötelezettek az érintett betegek testi és lelki egészségének javítása érdekében, és minden szükséges segítséget és támogatást nyújtanak a női betegeknek, hogy biztonságban érezzék magukat az ellátás során.