MAMMOGRÁFIA

Mivel foglalkozik a mammográfiában jártas radiológus szakorvos?

Az emlők komplex vizsgálatával (ultrahang, mammográfia és fizikális, tapintásos ellenőrzés). A mammográfia egy speciális röntgenvizsgálat, amelynek segítségével időben felfedezhetők a mell jó- és rosszindulatú daganatos és egyéb elváltozásai.

Milyen problémákkal kérjünk mammográfiai vizsgálatot?

Az első és legfontosabb, hogy tudja: a nők 60%-ának semmilyen tünete nem volt, amikor felfedezték nála a mellrákot. Ezért is fontos a kétévenkénti szűrés. Ma Magyarországon az időben felfedezett emlőrák 70% felett gyógyítható. A legjobb eséllyel az 1 cm alatti, még nem tapintható rák gyógyítható.

Mellrákra utaló tünetek lehetnek:

  • tapintható csomó a mellben és/ vagy a hónaljban
  • mellbimbó behúzódik, vagy az emlő bőrén jelenik meg behúzódás

Az emlőrák egy nagyon alattomos rákfajta, mert sokáig tud észrevétlenül növekedni. A betegség egy bizonyos szakaszában azonban már akkor is kimutatható mammográffal, amikor még nem tapintható. A mammográfiai vizsgálat minden 40 év feletti nőnek javasolt kétévente, illetve bizonyos esetekben akár évente. Ilyen eset pl. az emlőrák előfordulása a családban, főként, ha korán, 35 év alatt jelent meg a daganat.

A lehető legalaposabb diagnózist biztosítja, hogy a mammográf mellett ultrahangot és fizikális, tapintásos vizsgálatot is végzünk a pácienseken.

Mely klinikán érhető el a szakrendelés?

A vizsgálat menete

A közhiedelemmel ellentétben a vizsgálat nem fáj, csupán kicsit kellemetlen. A pár percig tartó nyomó érzést azonban érdemes elviselni azért cserébe, hogy megtudjuk van-e kóros eltérés az emlőnkben. A ciklus 4-16. napján a legideálisabb elvégeztetni a vizsgálatot.

Mammográfia során mindkét emlőről kétirányú felvételeket készítünk. A vizsgálatnál egy szakasszisztens van jelen, aki a felvételeket készíti. Ezeket később egy mammográfiában jártas radiológus szakorvos értékeli. Ezt követően az orvos áttapintja az emlőt, majd ultrahang vizsgálat történik. Amennyiben szükséges kiegészítő vizsgálatra és mintavételre is sor kerülhet rendelőnkben egy másik időpont alkalmával.

Mammográfia

A mammográfia szakrendelés a mellrákszűrésre specializálódott egészségügyi szolgáltatás. A mammográfiás vizsgálat során a mellről digitális felvételek készülnek, amelyek segítségével a szakorvosok részletesen megvizsgálják a melleket.

A mammográfiás vizsgálat célja a korai mellrák vagy más, a mellben előforduló elváltozások felismerése. A vizsgálatot általában nőknek ajánlják 40 éves koruktól kezdve, és évente kell elvégezni, különösen, ha a családban előfordult mellrák vagy más rákos megbetegedés.

A mammográfiás vizsgálat mellett a Swiss Clinic magánklinikán más mellrákszűrő vizsgálatokat is végeznek, például az ultrahangos vizsgálatot, amely kiegészíti a mammográfiás eredményeket.

A mammográfiás vizsgálatokat tapasztalt és szakképzett radiológusok végzik. Az eredményeket általában 2-3 napon belül elkészítik, és azokat a beteg a vizsgálatot követően megkapja.

A Swiss Clinic magánklinikán a nők egészségének megőrzése kiemelt figyelmet kap, és a mammográfiai vizsgálatok mellett számos más nőgyógyászati szolgáltatást is kínálnak, például nőgyógyászati szűréseket, valamint a női meddőség diagnosztizálására és kezelésére szolgáló szolgáltatásokat is.

Tomoszintézises mammográf

Világszerte több mint 1 millió nőt diagnosztizálnak emlőrákkal egy évben, annak ellenére, hogy a 40 év feletti nőknek kétévente javasolt mammográfiás vizsgálatot végeztetniük. A klinikai kutatások azt mutatják, hogy a rosszindulatú elváltozások kb. 22%-át nem veszik észre időben. Ennek egyik oka, hogy az anatómiai felépítés, például a felvételen egymásra vetülő mirigyek, korlátozhatják a láthatóságot és így elrejthetik az elváltozásokat.

Erre a problémára jelent megoldást a digitális tomoszintézises mammográf, mely egy 3 dimenziós képalkotó technológia. A képek nagyon részletesen mutatják az emlőt, így ritkább esetben szükséges kiegészítő felvétel. Az ultrahang önmagában csupán 60%-ban képes kiszűrni a mellrákot, a mammográfiai vizsgálat kb. 80%-os pontosságú. A kettő együtt 92-93%-os biztonsággal ad helyes diagnózist. A Budai Radiológia Centrum orvosai minden esetben mindkét típusú vizsgálatot elvégzik, fizikális, tapintásos vizsgálattal kiegészítve. Az egész szűrés félórát vesz igénybe.

Rosszindulatú elváltozás gyanúja esetén 1 héten belül mintavétel történik és az ezt követő első konzultáció ingyenes.

A közhiedelemmel ellentétben a vizsgálat nem fáj, csupán kicsit kellemetlen. A pár percig tartó nyomó érzést azonban érdemes elviselni azért cserébe, hogy megtudjuk van-e kóros eltérés az emlőnkben.

Az emlőrák egy nagyon alattomos rákfajta, mert sokáig tud észrevétlenül növekedni. A betegség egy bizonyos szakaszában azonban már akkor is kimutatható mammográffal, amikor még nem tapintható. Ezért fontos a kétévenkénti szűrés, mert ha a nők rendszeresen ellenőriztetik magukat, akkor minden valószínűség szerint még időben kiderül az elváltozás. Ma Magyarországon az időben felfedezett emlőrák 70% felett gyógyítható. A legjobb eséllyel az 1 cm alatti, még nem tapintható rák gyógyítható.

Kiknek ajánlott?

  • 40 év feletti hölgyeknek.
  • Terhelő családi anamnézis esetén fiatalabb korban is.

Mikor nem végezhető?

  • 35 év alatt csak nagyon indokolt esetben, szakorvosi indikációra.
  • Szoptatás és terhesség alatt.
  • Éves gyakorisággal (csak indokolt esetben).

Áraink az azonos géppel rendelkező magánszolgáltatók között a legjobbak.