ENDOSZKÓPIA

Mivel foglalkozik az endoszkópia?

Az endoszkópia egy olyan orvosi eljárás, amely lehetővé teszi a belső szervek és szövetek vizsgálatát egy vékony, rugalmas eszköz segítségével, amelyet endoszkópnak neveznek. Az endoszkóp egy hosszú, vékony cső, amelyen keresztül egy optikai rendszeren keresztül fényt és képet továbbítanak.

Az endoszkópia a belső szervek, például a gyomor, a vastagbél, a légutak és az ízületek vizsgálatára használatos. Az eljárás segítségével az orvosok képet kaphatnak a belső szervekről, és akár mintát is vehetnek a vizsgált területekről.

Az endoszkópia előnye, hogy minimálisan invazív, vagyis az eljárás során csak egy kis bemetszésre van szükség, vagy egyáltalán nem kell bemetszést alkalmazni. Ez csökkenti a fájdalmat és a gyógyulási időt, valamint csökkenti a szövődmények kockázatát.

Az endoszkópia előkészítése és elvégzése szakértelmet igényel, és csak képzett orvosok végezhetik el. Ha szükséged van endoszkópiai vizsgálatra, kérjük, fordulj szakemberhez, aki segíthet megtervezni és végrehajtani az eljárást.

A vastagbéltükrözés és gyomortükrözés végezhető altatásban, így elkerülve a sokak számára kellemetlen vizsgálatot.

A kolonoszkópia és gasztroszkópia végezhető egyszerre is. A fájdalommentes kezelés érdekében altatásban is végezhetők ezek a kezelések. Az altatásban végzett endoszkópos beavatkozások alatt aneszteziológiai team (aneszteziológus szakorvos és aneszteziológiai szakasszisztens)  gondoskodik az Ön biztonságáról.

A vizsgálatra történő bejelentkezéstől koordinator munkatársunk kiséri Önt végig az előkészületek és a kivizsgálás során. A vizsgálattal kapcsolatban felmerülő kérdés esetén készséggel áll rendelkezésére telefonon magyarul és angolul is.

A vastagbéltükrözés

A vastagbéltükrözés egy olyan orvosi eljárás, amely során az orvosok egy vastag, rugalmas csövet, amelyet kolonoszkópnak neveznek, helyeznek a vastagbélbe. Az eszközön keresztül fényt és képet továbbítanak, amely lehetővé teszi a vastagbél, azaz a vastagbél falainak vizsgálatát.

A vastagbéltükrözést általában akkor alkalmazzák, ha az orvosok olyan tüneteket észlelnek, mint például a gyomor- vagy bélrendszeri panaszok, a hasi fájdalom, a véres széklet, a hasmenés vagy a székrekedés. Az eljárás során az orvosok a vastagbél falainak állapotát is vizsgálhatják, és akár mintákat is vehetnek a vizsgált területekről.

A vastagbéltükrözés előkészítése és elvégzése általában néhány órát vesz igénybe, és általában általános érzéstelenítés vagy szedatív gyógyszerek alkalmazását igényli. Az eljárás során az orvosok biztosítják, hogy a beteg kényelmes legyen, és figyelnek a fájdalomcsillapításra és az egyéb kényelmi szempontokra.

A vastagbéltükrözés egy biztonságos és hatékony eljárás, amely segíthet az orvosoknak a diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kialakításában. Az eljárást csak képzett orvosok végezhetik el, és ha szükséges, a beteg további kezelésekre vagy követésre kerülhet sor.

Milyen problémákkal esetén érdemes elvégezni a vastagbéltükrözés vizsgálatot?

  • Hasmenés vagy székrekedés, amely hosszabb ideig tart és nem javul.

  • Fájdalom vagy görcsök a hasban, különösen akkor, ha ezek a tünetek nem javulnak a kezelések ellenére.

  • Véres széklet vagy vér a székletben.

  • Fogyás vagy étvágytalanság, amely nem magyarázható más okokkal.

  • Állandó érzés, hogy nem sikerült teljesen kiüríteni a beleket.

  • A vastagbélrák vagy más béldaganatok korábbi előfordulása a családban vagy a beteg korábbi betegségei között.

  • Vashiányos vérszegénység vagy más laboratóriumi eltérések.

Ezen tünetek bármelyike arra utalhat, hogy a vastagbélben valami probléma van, és a vastagbéltükrözés segíthet az orvosoknak a diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kialakításában. A vastagbéltükrözés azonban nem csak a problémák diagnosztizálására használható, hanem a vastagbél szűrésére is, ami lehetővé teszi a vastagbélrák korai felismerését és kezelését.

Gyomortükrözés

A gyomortükrözés (más néven gastroszkópia) egy eljárás, amely során egy vékony, rugalmas endoszkópot (gastroszkópot) vezetnek be a szájon keresztül a gyomorba és az emésztőrendszer más részeibe. Az endoszkóp segítségével a gasztroenterológus (gyomor-bél traktus specialistája) megvizsgálja a nyálkahártyát, hogy felmérje az esetleges elváltozásokat, mint például a gyulladásokat, fekélyeket, daganatokat vagy más rendellenességeket.

A gyomortükrözés egy biztonságos és hatékony eljárás, amely lehetővé teszi a gasztroenterológusok számára, hogy vizsgálják a gyomor-bélrendszer állapotát és diagnosztizálják a problémákat.