AUDIOLÓGIA

Teljes körű hallásvizsgálat, audiológia

A teljes körű hallásvizsgálat és audiológia vizsgálat két részből áll: audiometria és tympanometria. Ez a vizsgálat fülzúgás, fülcsengés, hallás és beszédértési problémák, szédülés, egyensúlyzavar esetén és zajos munkakörben javasolt.

A tympanometria a hallásdiagnózis felállításához nélkülözhetetlen objektív vizsgálat, mely a középfül működéséről ad információt, de nem mutatja meg a hallás mértékét.

Az audiometria a hallás vizsgálata a halláscsökkenés megállapítására. A páciens által leghalkabban hallható hang meghatározása.

A hallásvizsgálatot mindig meg kell előznie egy fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálatnak, mert csak ép hallójárattal végezhető a vizsgálat. Gyulladás, gomba, fülzsír, stb. esetén először kezelni kell a problémát. Gyermekeknél 6 éves kortól végezhető ez a vizsgálat, mert kooperáció szükséges. A hallásvizsgálatok eredményét audiológus szakorvos értékeli egy külön alkalommal és tesz javaslatot a további kezelésre.

Mely klinikán érhető el a szakrendelés?

Milyen esetekben keressük fel az audiológia szakrendelést?

Az alábbi panaszok esetén érdemes felkeresni audiológia szakorvos rendelését:

  • Hallásproblémák
  • Fülzúgás, fülcsengés
  • Egyensúlyzavar
  • Szédülés

Hogyan zajlik egy audiológia vizsgálat?

Az audiológus szakorvos először kikérdezi a pácienst a panasz jellegéről, korábbi panaszokról, esetleg a családban előforduló betegségekről és felveszi a kórelőzményt. Ez alapján határozza meg a szükséges vizsgálatot és menetét.

audiológia