BŐRGYÓGYÁSZAT

Mivel foglalkozik a bőrgyógyász szakorvos?

A bőrgyógyászat a bőr, a haj és a köröm elváltozásaival, megbetegedéseivel és gyógykezeléseivel foglalkozik. A bőrön észlelt anyajegyek és egyéb elváltozások megvizsgálásával megelőzhetők, illetve időben felismerhetők a bőr rosszindulatú daganatai is. Különös jelentőséggel bír és rendszeres szűrést igényel, a gyakran igen korai stádiumban áttétet adó rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma korai felismerése.

A bőrelváltozások mögött sokszor belgyógyászati betegségek húzódnak meg, ezért komplex kivizsgálás javasolt. Hagyományosan a bőrgyógyászat keretein belül kezelik a szexuális úton terjedő betegségeket is, mivel ezek első tünetei a bőrön, illetve a nyálkahártyákon figyelhetők meg.

Várjuk a gyermekeket is különböző bőrproblémákkal: a koszmótól a bárányhimlős sebek kezelésén át a tinédzserkori aknés bőr kezeléséig minden szolgáltatás elérhető szakrendelésünkön.

Milyen problémákkal forduljunk bőrgyógyászhoz?

Gyakran felmerülő problémák ezen a szakrendelésen:

Gyakori bőrgyógyászati vizsgálatok

Anyajegy szűrés – melanóma szűrés

Az anyajegyszűrés során a bőrgyógyász szakorvos a gyanús anyajegyeket a dermatoszkópon keresztül megvizsgálja. A rendszeres éves anyajegyszűrés segítségével az anyajegyek változása (növekedése, felülete, színe) pontosan követhetővé válik, ezáltal történik az esetleges melanóma kiszűrése. Az anyajegyvizsgálatnak akkor is nagy jelentősége van, ha a családban volt már rosszindulatú daganatos betegség.

Jóindulatú bőrdaganatok, vírusos szemölcsök eltávolítása

A vírusos szemölcsöknek több fajtája létezik: közönséges szemölcs, lapos szemölcs, uszodaszemölcs, nemi szervek szemölcsei (condyloma). A páciensek sokszor otthon kezelik és sokára jutnak el vele szakorvoshoz.

Ismeretlen eredetű bőrirritáció, kiütések kivizsgálása

A nem múló, irritált bőr kezelésére és kivizsgálására is lehetőség van szakrendelésünkön, bőrgyógyászaink munkáját kiegészítő laborvizsgálatok és intolerancia tesztek segítik.

Aknés, pattanásos bőr

Ezzel a problémával keresik fel a legtöbben a bőrgyógyászt, ennek nem csak az az oka, hogy nagyon gyakori az előfordulása, hanem az is, hogy jól látható helyen: arcon, mellkason és háton alakulnak ki a gennyes, gyulladt csomók. Ráadásul, ha nem, vagy rosszul kezelik, akkor hegeket vagy barna foltokat (hiperpigmentáció) hagy maga után, amelyek akár egy életen át megmaradnak. Ezáltal esztétikai problémáról is beszélünk, ami lelkileg megterheli az érintetteket.

A bőrgyógyász feltérképezi a lehetséges társbetegségeket, kiváltó okokat is, mielőtt a bőr kezelését elkezdené. Felnőttkori pattanások esetén fontos kizárni bizonyos nőgyógyászati problémákat (pl. PCOS) és fogászati vagy fül-orr-gégészeti gócokat. Emésztési problémák, ételintoleranciák is okozhatnak pattanásos bőrt, ezért ezek gasztroenterológus általi kizárása is fontos. A lelki eredet sem elhanyagolható kiváltó ok, így ezzel is foglalkozni kell. A társbetegségek kizárását követően indulhat a kezelés, ami minden esetben, életkorra, nemre és adott páciensre szabott. Már csak emiatt sem érdemes az interneten keringő praktikáknak bedőlni, hiszen nincsen két egyforma eset.

Gombás fertőzések

Ezek szinte bárhol előfordulhatnak a testen. Kialakulásuknak kedvez a nedves környezet, az elégtelen higiéné. Először helyi kezelést alkalmazunk. Kiterjedt, helyi kezelésre nem reagáló, makacs esetekben kell a gyógyszeres kezelés lehetőségét megfontolni.

Rosacea

Elsősorban a 30-40-es korosztályt érintő probléma, mely esztétikailag nagyon zavaró. Először átmeneti, majd később állandósuló bőrpírral jár. Amennyiben nem kezelik, gyulladásos (pattanáshoz hasonló) göbök, fájdalmas csomók jelennek meg a bőrfelszínen. Kezelése összetett feladat. A látható tünetek enyhítése, csökkentése mellett rendkívül fontos, a lehetséges és a már megtapasztalt, kiváltó okokra is odafigyelni.

Atópiás dermatitisz

Az egyik leggyakoribb, ekcémák csoportjába tartozó krónikus, gyulladásos bőrbetegség, mely a gyermekek akár 15–20%-át, a felnőttek 10%-át is érintheti. Öröklött hajlam és környezet együttesen váltják ki a panaszokat. Krónikus vagy ismételten megjelenő tünetek jellemzik, mint például a viszketés, ekcémás bőrgyulladás az arcon és a térd, csukló, könyök hajlatában.

Szexuális úton terjedő betegségek (STD) szűrése

A nők többnyire nőgyógyászt keresnek fel az ilyen jellegű problémával, a férfiak pedig urológust vagy bőrgyógyászt. A nőknek is javasolt azonban bőr- és nemigyógyászati konzultáció. Nőknél méhnyakból és hüvelyváladékból is van tenyésztés, férfiaknál húgycsőnyílás, esetleg makk pénisz bőréről és mindkét esetben más behatolási kapuból is lehet (pl. anus, szájnyálkahártya) mintát venni. A szifilisz és a HIV vizsgálata vérből történik.

Mikor keresd fel a bőrgyógyászat szakrendelést?

A bőrgyógyászat az orvostudomány ága, amely az emberi bőrrel, hajjal és körömmel kapcsolatos betegségekkel és problémákkal foglalkozik. A bőrgyógyászat szakrendelése az a hely, ahol bőrgyógyász szakorvosok fogadják a betegeket, és diagnosztizálják, kezelik, illetve megelőzik a bőrrel kapcsolatos betegségeket.

A bőrgyógyászat szakrendelése széles körű szolgáltatásokat nyújt, és a következő betegségekkel kapcsolatos problémákkal érdemes felkeresni:

  • Bőrbetegségek: ilyen betegségek közé tartoznak az ekcéma, pikkelysömör, bőrrák, szemölcsök, kiütések és fertőzések.

  • Allergiás bőrreakciók: ilyen reakciókhoz tartoznak a bőrkiütések, viszketés, duzzanat és bőrpír, amelyeket különböző allergiák okozhatnak, például élelmiszerallergia vagy gyógyszerallergia.

  • Bőrproblémák: ide tartoznak az akne, pattanások, mitesszerek, sebhelyek és bőrhibák.

  • Haj- és fejbőrproblémák: ilyen problémák lehetnek a hajhullás, hajritkulás, korpásodás és fejbőr irritációk.

A bőrgyógyászat szakrendelése fontos szerepet játszik a bőr egészségének megőrzésében és a bőrbetegségek megelőzésében is. A szakorvosok nem csak kezelik a betegségeket, hanem tanácsokat adnak a megfelelő bőrápolásról és az egészséges életmódról is.

Ha bőrproblémái vannak, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászat szakrendelést, ahol a szakorvosok segítenek az ön számára legmegfelelőbb diagnózis és kezelés megtalálásában.

Swiss Clinic

Cégek, akik a Swiss Clinic-et választották