Kapcsolati adatok

KARDIOLÓGIA

Mivel foglalkozik a kardiológus szakorvos?

A kardiológus a szív-és érrendszeri betegségekkel foglalkozó szakorvos, a szívvel és keringéssel kapcsolatos betegségek belgyógyásza.

Milyen problémákkal forduljunk kardiológushoz?

Az alábbi tüneteket okozhatja szívprobléma is, ezért érdemes utánajárni a probléma kiváltójának:

Gyakori kardiológiai vizsgálatok

  1. Nyugalmi EKG

Az egészséges szívben a pitvar falában található szinusz-csomó felelős az elektromos ingerek létrehozásáért, amelyek előbb a pitvarokat húzzák össze, majd a kamrákat.  Az EKG-val a szív elektromos tevékenységét vizsgáljuk nyugalmi állapotban. Vizsgálható vele a percenkénti szívverések száma, azok szabályossága, a szív ingerképzése, ingervezetése, ingervezetési zavarok, ritmuszavarok, a szívizomzat oxigénhiánya és károsodása. Információt ad különböző szívizombetegségekről.

  1. Terheléses EKG

A szív elektromos tevékenységét terhelés során (a Swiss Prémium Egészségközpontokban kerékpárral történő terhelés közben) követjük nyomon. A vizsgálat ajánlott sportolók állóképességének, fizikai állapotának meghatározására, valamint a szív- és keringési rendszer, koszorúér betegségek kivizsgálására. Amennyiben a koszorúereken jelentősebb szűkület van, akkor terheléskor a szívizomzat megnövekedett oxigén igénye nem biztosított. A szívizom oxigénhiányát pedig rendszerint jellegzetes EKG görbe mutatja.

  1. Szívultrahang

Fájdalom nélküli, előkészítést nem igénylő diagnosztikai vizsgálat. A szívultrahangos képalkotó eljárás során mozgóképen látható a szív és a szívüregek, az azokat határoló falak, billentyűk és a szívburok, illetve ezeknek az állapota.

  1. 24 órás vérnyomásmonitor (ABPM)

A vérnyomás folyamatos, 24 órán át tartó rögzítésére szolgál, amely a mindennapos megszokott tevékenység közben zajlik. A vérnyomás a különböző napszakokban normálisan is változik, de befolyásolja a fizikai aktivitás, a stressz, az étkezés is. Az eljárás a beállított vérnyomáscsökkentő kezelés ellenőrzésére is szolgál, továbbá kimutatja az időszakosan kialakuló (pl. ún. fehér köpeny, vagy maszkírozott magas vérnyomás) eltéréseket.