UROLÓGIA

Milyen problémákkal forduljunk urológus szakorvoshoz?

Az urológus a húgy- és nemi szervekkel foglalkozó szakorvos. Az urológiai megbetegedések, problémák közé tartoznak a különböző fejlődési rendellenességek, az urológiai fertőzések és gyulladások. Keressünk fel az urológia szakrendelést, ha vizeletürítési nehézségekkel küzdünk.

Új vizsgálati eljárás: cisztoszkópia

Mikor érdemes húgyhólyag/húgycső tükrözést végezni?

 • bármely, a hasi ultrahang során a húgyhólyagban leírt képlet, eltérés  esetén
 • vérvizelés ( akár laboratóriumban kimutatott, vagy látható) esetén, amennyiben gyulladás ezt nem magyarázza
 • krónikus hólyagfájdalom szindróma gyanúja esetén
 • korábbi húgyhólyag műtét után az utánkövetési protokollnak megfelelően
 • nehezített vizeletürítés, gyenge sugarú vizelés- amennyiben húgycsőszűkület/ hólyagnyaki szűkület gyanúja merül fel
A fenti vizsgálat elvégzése orvosi javalat alapján történik, flexibilis optikus eszközzel, mely biztonságos különösebb fájdalommal nem jár.

Milyen problémákkal forduljunk urológus szakorvoshoz?

Az urológia foglalkozik a vesék nem belgyógyászati betegségeivel, a vesevezetékek, húgyhólyag és húgycső megbetegedéseivel. Férfiaknál ez kiegészül a herék, mellékherék, prosztata és ondóhólyag problémáival.

Feltétlenül keressünk fel egy urológust, ha az alábbiakat tapasztaljuk:

 • vizelési panaszok, véres vagy fájdalmas vizelet ürítés
 • gyakori, sürgető vizelési ingerek
 • nehezítetett vizeletürítés vagy vizeletelakadás
 • elváltozás, fájdalom a hímvesszőben vagy herékben
 • deréktáji, alhasi fájdalom, láz
 • vizelettartási nehézségek, vizeletcsepegés (inkontinencia)

Gyakori urológiai problémák, vizsgálatok

A vizsgálatok döntő többsége a fertőzések, gyulladások kezelése mellett, a prosztatarák kiszűrésére (PSA), a jóindulatú prosztata megnagyobbodás diagnosztikájára és kezelésére irányul. A fiatalabb korosztályú férfiak esetében – az esetek nagy részében atípusos, sokszor jelentéktelennek tűnő panaszok mellett – a bakteriális, illetve az abakteriális krónikus prosztatagyulladás előfordulása gyakori. Prosztatarák előszűréssel is érdemes felkeresni a szakrendelést.

Az urológia szakrendelés

Az urológia szakrendelés a húgyúti és nemi szervek betegségeivel foglalkozik. Az urológusok olyan szakemberek, akik diagnosztizálják, kezelik és követik nyomon a húgyúti és nemi szervek betegségeit, beleértve a vesét, a húgyhólyagot, a húgycsövet, a prosztatát és a herezacskót.

Az urológiai problémák sokféle formában jelentkezhetnek, például fájdalmas vizelésként, gyakori vizelésként, húgyúti fertőzések formájában, vizelet inkontinenciában, vesekövekben, prosztata problémákban és merevedési zavarokban.

Az urológiai vizsgálat során az urológus általában kikérdezi a beteget a tüneteiről, az egészségi állapotáról és az előző egészségügyi problémáiról. Ezután fizikai vizsgálatot végez, és további vizsgálatokat is rendelhet, mint például vizeletvizsgálatot, ultrahangot vagy röntgen vizsgálatot.