Allergiás kötőhártya gyulladásra mi a megoldás?

A kötőhártya-gyulladás egy gyakori betegség, melynek hátterében állhat többek közt vírusos vagy bakteriális fertőzés, de az is előfordulhat, hogy allergiás reakció okozza a panaszokat.

Allergiás kötőhártya gyulladásra mi a megoldás?

A kötőhártya-gyulladás egy gyakori betegség, melynek hátterében állhat többek közt vírusos vagy bakteriális fertőzés, de az is előfordulhat, hogy allergiás reakció okozza a panaszokat.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás egy betegség, melynek hátterében bizonyos irritáló allergének állnak. A betegség megléte attól függ, hogy környezetünkben fellelhető-e az allergén, vagy sem.

A tüneteket a szénanáthához hasonlóan, ez esetben is az allergén hatására a szervezetben gyulladást keltő anyagok – például hisztamin – felszabadulása okozza. Az értágító hatás az orr-nyálkahártyán orrdugulást, orrfolyást idéz elő, a szemben pedig az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteinek megjelenéséhez vezet.

Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás esetében megfigyelhető a szezonális ismétlődés: az adott allergén növény pollenszórásának idején jelentkeznek a tünetek. A szemek viszketnek, vörösek, könnyeznek, jellemző a nem gennyes váladékozás és szemhéj duzzanat is kialakulhat. Reggelre a szemrés összeragad. A kellemetlen tünetek akár egész évben is jelentkeznek, kiváltó okként ilyenkor felmerül a lakáson belüli allergének – például háziállatok szőre – szerepe.

A kiváltó okok

Az allergiás kötőhártya  gyulladást kiválthatják különböző allergének (por, pollen, állatszőr), de okozhatja a szem irritációját füst, bizonyos kozmetikumok, vagy akár a klór-tartalmú víz is az uszodában. Azok a páciensek, akik március elejétől november végéig szenvednek a tünetektől, azok valószínűleg többféle pollenre is érzékenyek. Februártól márciusig a fák, májustól augusztusig a fűfélék, augusztustól novemberig pedig az üröm és a parlagfű okozhat gondot az arra allergiásoknak.

Akár házon kívül, vagy házon belül vagyunk, a polleneken kívül nagy mennyiségben kerülhet a levegőbe a gombaspórákból is. Érdemes megemlíteni allergiát kiváltó tényezőként az állatszőrt, madártollat és a házi port is.

A kötőhártya-gyulladás tünetei:

Míg a kötőhártya-gyulladás érintheti csak az egyik vagy mind a két szemet, addig az allergiás kötőhártya gyulladás az esetek többségében mind a két szemet érinti, de általában egyik oldal dominánsabban érintett.

Ha azt látjuk, hogy a szemből gennyes váladék ürül, akkor nagy valószínűséggel nem allergiás eredetű a szemgyulladás. Jellegzetes különbség még, hogy az allergia mindkét szemnél egyaránt tüneteket okoz, míg a fertőzés első tünetei rendszerint csak az egyik szemen jelentkeznek.”

Az allergiás kötőhártya-gyulladás főbb tünetei:

  • szem vörössége
  • szem viszketése
  • idegen test érzés (mintha idegen test lenne a szemünkben)
  • könnyezés
  • váladék könnyszerű
  • szemhéjak, szem környékének ödémásodása

Az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelése:

Az, hogy a tünetek meddig tartanak, függ az allergén fajtájától, de bizonyos pollenek esetében a tünetek hónapokon át jelen lehetnek.

Amennyiben biztos, hogy allergia okozza a kötőhártya gyulladást, ajánlott az allergén fokozott kerülése.

A kezelés célja természetesen a kiváltó ok felderítése (inhalatív allergia vizsgálat), a diszkonfort megszűntetése. Annak eldöntése, hogy milyen kezelés szükséges (szemcsepp, szemkenőcs, vagy tabletta), a szakorvos feladata.

Az orvos által felírt kezelésen kívül alkalmazhatunk házi praktikákat is, melyek enyhítik a nehezen viselhető tüneteket.

Tehetünk hideg vizes borogatást a duzzadt, viszkető szemekre. A hűvös borogatás nyugtatólag hat az égő, duzzadt bőrre.

A szemek bő, folyó, tiszta vízzel való mosása is segíti az allergének eliminálását.

Időpontfoglalás: +36 1 225 0566

Vélemény, hozzászólás?