A sérv jól ismert, gyakori, és kezelhető probléma!

Többfajta sérvet ismerünk. Mindegyik lényege, hogy a hasfal szerkezetében kialakuló lyukon keresztül kisebb-nagyobb mértékben kitüremkedik a hasüreg tartalmának egy része. Ennek megértéséhez egy rövid anatómiai magyarázat szükséges.

A sérv jól ismert, gyakori, és kezelhető probléma.

Többfajta sérvet ismerünk. Mindegyik lényege, hogy a hasfal szerkezetében kialakuló lyukon keresztül kisebb-nagyobb mértékben kitüremkedik a hasüreg tartalmának egy része. Ennek megértéséhez egy rövid anatómiai magyarázat szükséges.

Fogjuk fel a hasüreget egy zsáknak, melynek fala több rétegből áll. A legbelső egy vékony, sima, sikamlós, és egyben tágulékony hártya-borítás: a hashártya. Kifelé haladva több-kevesebb zsírréteg jön, majd a hasfal igazi záró rétege: egy izompalást. Ettől kifelé ismét egy zsírréteg jön, majd a bőr. Ha az izompalást egyik helyén lyuk alakul ki – ezt sérv kapunak hívjuk – akkor hasprés alkalmával a hasüreg tartalma el kezd kitüremkedni. A sérvkapun keresztül a hashártya kitüremkedik, ezt hívjuk sérvtömlőnek, először az előtte lévő zsírréteget tolva. Majd előre haladt állapotban a sérvtömlőbe belenyomul a hasüreg szervei közül egy bélkacs is. Ez utóbbi a sérv tartalom. Megnövekedett sérv esetén az elődomborodás már jól látható kívülről is.

Persze nem minden sérv ilyen szembetűnő. Különböző sérvek vannak, aszerint, hogy hol és miért alakult ki. A köldöksérv a köldökgyűrűben türemkedik ki, és azért vagyunk hajlamosak itt sérvesedésre, mert a méhen belüli életünkben itt haladtak át a hasfalunkon az édesanyánkkal összekötő éltetető erek, képletek. A születésünk után záródási zavar miatt itt kialakulhat egy lyuk, vagyis egy sérvkapu. Ez a sérv is lehet veleszületett, vagy csak később kialakult.

Másik hely, ahol gyakorta lehet sérv, a lágyékhajlat. Itt meg azért, mivel férfiaknál itt haladnak keresztül a hasüregből a herékhez haladó érképletek. A nőknél is ismert a lágyéksérv, mivel náluk itt egy a méhtől induló szalag fúrja át a hasfalat. A lágyéksérvek is lehetnek veleszületettek, vagy később kialakultak.

A harmadik leggyakoribb sérv fajta a combsérv, ami a comb feslő harmadában jelenik meg, és sérvtartalom az alsó végtaghoz haladó nagy erek mentén bújik a hasüregből.

Továbbá léteznek sérülés, vagy nagy hasi műtétek után kialakult sérvek, és az úgynevezett ritka sérvek. Ezek vizsgálata és véleményezése is sebész feladata.

A sérvek egyre panaszosabbak lesznek. Kezdetben még nem is látja magán a páciens, de már bizonytalan égő, húzódó kellemetlenség, esetleg fájdalom jelentkezik, főleg mozgáskor, erőlködéskor. Előre haladt állapotban kifejezetten panaszossá válik, mikor béltartalom csúszik ki a sérvtömlőbe. Mikor ez már nem húzódik vissza magától, az már komoly zavart okoz a normális életvitelben. Egy kezeletlen sérv a fokozódó panaszok és fájdalom mellett veszélyes is lehet. A fenyegető szövődmény a sérv kizáródás. Lényege, hogy a sérvtömlőbe kicsúszott bélkacs beszorul a sérvkapuba, a leszorítás miatt a kinti része megduzzad, kizáródik, és emiatt elhalhat. Azon túl, hogy ez rettenetesen fáj, életveszélyes állapot is. Sürgős műtétet igényel ének idején is.

Egy kialakult sérv nem képes bezáródni, magától meggyógyulni. Sem életmód változtatás, sem gyógytorna, vagy izomerősítés nem segít. A sérvkötők viselése már idejét múlt próbálkozás a dolgok orvoslására. Egyetlen megoldás a műtét. Egy sérv idővel egyre nagyobb, és egyre panaszosabb lesz. Ezért egyöntetű az orvosi vélemény: sérv esetén, ha a páciens alkalmas a műtétre, akkor javasolt a választott időben a tervezett műtéti megoldás. A műtét kellő kivizsgálás után arra alkalmas pácienseknél altatásban egynapos sebészeten elvégezhető. Lényege, hogy sebészi úton bezárjuk a sérvkaput, vagyis a lyukat a hasfal izomzatán. A beavatkozás gyakorlott sebész kezében rutin műtétnek számít. Nagy számban végzünk ilyen műtéteket, és a technika kiforrott

Leggyakoribb a klasszikus műtét, mikor közvetlen feltárásból oldjuk meg a sérvkapu zárását.

Újabb technika a laparoszkópos, mikor több helyen, több eszközzel és egy kamerával behatolva, de direkt feltárás nélkül oldjuk meg a sérvet. De mindkét műtéti technika lényege azonos: a lyuk bezárása. Mindkét technikának van előnye és hátránya. Mindkét esetben a sérvkapu zárását ma már szövetbarát háló beültetésével oldjuk meg biztonságosan és tartósan.

A műtét egynapos sebészeten végezhető. Műtét után a páciens fennjáró, önmagát otthonában el tudja látni, kontrollokra járóbetegként meg tud jelenni, és két hét után munkáját általában el tudja végezni. A nehéz fizikai munkát négy hétig kerülni kell, majd további megkötés már nincs.

A sérv kezelése sebészre tartozik.

Dr. Szabó Kázmér
sebész főorvos, egynapos sebészeti műtétek

Vélemény, hozzászólás?