allergológia

Mikor fordulj allergológus szakorvoshoz?

Az allergiás reakciók attól függően, hogy milyen szervrendszert érintenek, megjelenésük alapján okozhatnak alsó -és felső légúti, bőrgyógyászati és gasztroenterológiai tüneteket. Az allergiás megbetegedés kialakulása részben függ örökletes tényezőktől, de a környezeti tényezők és az  életmód is szerepet játszik megjelenésükben. 

Mit jelent az allergia? 

Az allergia lényegében az immunrendszer túlérzékenységi reakciója , egyébként ártalmatlan anyagokkal ún. allergénekkel szemben, egyfajta túlzó védelmi reakció. 

Leggyakoribb allergének kültéren a különféle pollenek, amelyek eloszlása és koncentrációja a klímaváltozás során változik, szezonjuk kitolódik. Beltéri allergének közül kiemelendő a háziporatka, a kisállatok, penészgomba és a tollkeverék. Allergénként szerepelhetnek  ételek – tejfehérjék, tojás komponensek, különféle olajos magvak és lisztek, darázsméreg. 

Első lépésben szervezetünk érzékennyé válhat az adott allergénre, majd a következő találkozáskor immunológiai memóriánk a klinikai tünetek széles skálájával mutatja tiltakozását a “betolakodóval” szemben. 

Az allergológiai szakrendelés során az egyes klinikai tünetcsoportok megismerése, specifikus labor vizsgálatok és Prick bőrpróba útján határozzuk meg az érzékenységet, a betegség stádiumait és kezelési tervét. 

Mikor forduljunk orvoshoz? 

Alsó-és felső légúti panaszok megjelenése, a  szem-és nyálkahártya viszketés, a torokkaparás, az orrfolyás, a tartós orrdugulás, fáradékonyság, irritatív köhögés , fulladás esetén érdemes felkeresni fül-orr-gégész allergológus szakrendelést, ahol az allergének részletes feltérképezése mellett az allergiás társbetegségek és keresztallergiák kizárására is sor kerül. 

A kevésbé, esetleg alulkezelt allergia a későbbiekben járhat újabb allergiák, asthma megjelenésével, emiatt érdemes a tüneteket kivizsgálni.  

Jelentkezzen be allergológus szakorvosunkhoz akár online időpontfoglalással vagy +3612250566-os telefonszámon!

Vélemény, hozzászólás?