swiss képek

Egészségpénztárból olcsóbb a magánorvos

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) által 2022. második negyedévben készült felmérésből kiderül, hogy az emberek az előre nem látható helyzetekre szánható megtakarítás után fontosságban második helyre tették az egészségügyi célú megtakarításokat.

2022 első félévére az egészségpénztárak taglétszáma több, mint 964 000 fő volt, a tagdíjbevétel pedig meghaladta a 22 milliárd forintot. Ez 2,91 százalékos, illetve 16,59 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az egészségpénztárak által kezelt vagyon több, mint 60,7 milliárd forint.

Ráadásul a tagdíjbefizetések 86 százalékát a tagok saját befizetései teszik ki, és csak kisebb részük származik a munkáltatóktól, bár az elmúlt negyedévben ez is nőtt.

Ennek jelentős katalizátora volt a Covid-járvány is, és az, hogy az emberek bizalma megrendült a járvány következtében leterhelt állami ellátásban. A hosszú várólistáknak köszönhetően sokan ki is szorulnak az állami rendszerből, így a magánrendelők gyakran nem az egyik, hanem az egyetlen módját jelentik annak, hogy a betegek időben megfelelő ellátáshoz jussanak.

Mégis, hiába tartja a lakosság fontosnak az egészségügyi célú megtakarítást, a megkérdezettek 44 százaléka egyáltalán nem tesz félre az egészségügyi kiadásaira, egészségpénztári megtakarítása pedig csak 21 százaléknak van.

Pedig nagyon is megérné a magánorvosi szolgáltatásokat az egészségpénztáron keresztül fizetni. Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százaléka, legfeljebb 150 000 forint ugyanis adó-visszatérítésként visszaigényelhető a befizetett személyi jövedelemadóból.

Az adó-visszatérítést minden évben egyszer, adóbevalláskor kérhetjük, ez tehát egy utólagos támogatás. Összességében mégis jelentősen csökkenti az egészségügyi kiadásainkat.

Az utóbbi időben a magán rendelőintézetek is nehéz helyzetbe kerültek, így áremelésre kényszerültek, az infláció pedig továbbra is magas, tehát egyre kevesebb pénz jut az orvosi ellátásra. Annak érdekében, hogy az egészségünket minél tovább megőrizzük, időben megkapjuk a szükséges kezelést ha betegek vagyunk, és továbbra is rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra, fontos, hogy az egészségügyi kiadásainkat csökkentsük.

Ennek pedig remek módja az egészségpénztár és a mellé elérhető adókedvezmény. Az egészségpénztári számlának is van némi költsége, de ezzel együtt is évente 13-16 százalékot tudunk spórolni az egészségügyi kiadásainkon.

Ez olyan, mintha a magánrendelőben elvégzett szakorvosi vizsgálat árából ennyi kedvezményt kapnánk. Figyelembe véve az éves infláció mértékét, lényegében tavalyi áron juthatunk a szolgáltatásokhoz.

Az adó-visszatérítést akkor is igénybe vehetjük, ha az egészségpénztári befizetéseink a munkáltatónktól származnak, és a céges cafeteria keretében kapjuk. Sőt, a munkáltató által teljesített befizetéseket a tagok saját maguk is kiegészíthetik akár havonta, akár eseti jelleggel. A pótlólag befizetett összeg is növeli az adó-visszatérítés összegét.

Az egészségpénztárból számos terméket vásárolhatunk. Minden OGYI számmal rendelkező gyógyszert, gyógyhatású készítményt elszámolhatunk, továbbá babaápolási szereket, teszteket, orvosi segédeszközöket is vehetünk.

Míg azonban terméket bármelyik patikában vagy szaküzletben vásárolhatunk, szolgáltatásokat csak az egészségpénztárak szerződött partnerinél vehetünk igénybe. A pénztárak honlapján vagy ügyfélszolgálatán ellenőrizhetjük, hogy az általunk választott rendelő szerződésben áll-e a mi egészségpénztárunkkal. Illetve kereshetünk nekünk szimpatikus szakorvost vagy rendelőt a pénztár szolgáltató-keresőjében is.

A nagyobb rendelőintézetek fel vannak készülve az egészségpénztárból fizető ügyfelekre, így gyakorlatilag minden egészségpénztárral kapcsolatban állnak. Az ilyen rendelőkben gyakran az egészségpénztári számlához tartozó egészségkártyával is lehet fizetni, és nem kell számlát sem kérni a szolgáltatásról. Így van ez a Swiss Clinic-nél is.

Az egészségünkre nehéz időben is megéri némi tartalékot képezni. Az egészségpénztárral pedig spórolhatunk is ezen, ami lehetővé teszi, hogy akkor is felkeressük az orvost, ha egyébként minden más kiadásunkon is jobban kell takarékoskodnunk.

Ha azonban nem szeretnénk az egészségpénztárban nagyobb összeget tartani, akkor némelyik egészségpénztárnál már olyan egészségkártyát is választhatunk, amelyet a bankkártyánkkal közvetlenül össze tudunk kötni. Ha az egészségpénztári számlánkon nincs elegendő összeg, akkor az egészségkártya közvetlenül a vele összekapcsolt bankszámláról kéri le a termék vagy kezelés összegét, növelve az egészségpénztár költségével.

Ez ugyanúgy pénztári befizetésnek minősül, mintha előbb beutaltuk volna azt a pénztárhoz, így az adó-visszatérítést is igényelhetjük utána.

Az egészségpénztár tehát jelentős segítséget nyújthat az egészségügyi kiadásaink fedezésében. Ráadásul a pénztár előnyös tulajdonságait ötvözhetjük az egészségbiztosítás nyújtotta előnyökkel is. Több pénztár kínál egészségbiztosítási csomagokat, így még inkább biztonságban tudhatjuk az egészségünket.

Vélemény, hozzászólás?