A túlsúly és az inzulinrezisztencia kapcsolata

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani az inzulinrezisztenciáról, melynek kialakulásában szerepet játszik a túlsúly és az egészségtelen életmód. Ha kétségei vannak, úgy érzi, érintett lehet ebben a betegségben, akkor keresse fel diabetológus szakemberünket!

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani az inzulinrezisztenciáról, melynek kialakulásában szerepet játszik a túlsúly és az egészségtelen életmód. Ha kétségei vannak, úgy érzi, érintett lehet ebben a betegségben, akkor keresse fel diabetológus szakemberünket!

Az inzulint a hasnyálmirigy béta sejtjei termelik. A gyomorban és a bélrendszerben lebontott szénhidrátok a véráramba kerülnek, ahonnan a sejtek az inzulin segítségével felveszik a glükózt és felhasználják azt energia formájában pl. a májban vagy az izmokban. Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, amikor a szervezet inzulint termel, mégsem tudja azt hatékonyan felhasználni. Elégtelen inzulintermelés estén a sejtek nem tudják felvenni a glükózt a vérből, ez magasabb vércukor szintet eredményez, mely a későbbiekben prediabétesz (az az állapot, amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem olyan magas, hogy cukorbetegséget jelentsen ki az orvos), illetve diabétesz kialakulásához vezethet.

Ez az állapot általában évekig tünetmentes, emiatt ebben a stádiumban a legfontosabb a szűrés, mert korai felismeréssel, életmódváltással még visszafordítható a prediabétesz, illetve késleltethető a diabétesz kialakulása is. A szűrést általában OGTT (vércukorterhelés) vizsgálattal végezzük.

Inzulinrezisztencia esetén az izom, a zsír és a májsejtek nem adnak megfelelő inzulinválaszt, ezért egyre több inzulintermelésre lesz szükség, mely előbb-utóbb a béta sejtek kimerüléséhez is vezethet.

Az inzulinrezisztencia kialakulásában az elhízás, főleg a deréktáji elhízás jelent fokozott kockázatot. További kockázati tényezők:

  • ülő életmód,
  • 4500 gr feletti újszülött kihordása,
  • családban diabetes előfordulása,
  • terhességi cukorbetegség,
  • PCOS (policisztás petefészek betegség),
  • szívbetegség,
  • stroke,
  • hypertonia,
  • magas koleszterinszint

Mivel az inzulinrezisztencia és a prediabétesz visszafordítható, nagyon fontos, hogy időben változtassunk életmódunkon, javasolt a testsúlycsökkentés, a testmozgás (aerob és anaerob mozgás kombinációja hetente többször), a dohányzás elhagyása és ún. mediterrán diéta bevezetése.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy már néhány százalékos testsúly csökkentéssel is akár 50-60%-al is kisebb  a diabétesz kialakulásának az esélye. Kérjen időpontot tanácsadásra, szakorvosi vizsgálatra a +36 1 225 0566-os számon!

Vélemény, hozzászólás?