A derékfájás – az egyik leggyakoribb fájdalomtípus

A derékfájás – az egyik leggyakoribb fájdalomtípus

 

A derékfájás az egyik leggyakoribb fájdalomtípus: már a serdülők körében is előfordul, míg a felnőtt lakosság 80%-át érinti. Vannak, akiket csak egyszer látogat meg, de a derékfájósok többsége visszatérő fájdalmakról számol be. A legtöbb esetben a helytelen testtartás, mozgásszegény életmód talaján alakul ki derékfájdalom: közvetlen kiváltó oka lehet rossz vagy hirtelen mozdulat, de sokszor minden előjel nélkül lép fel. A fájdalom oka izomfeszülés, tartáshiba, ízületi kopás, porckorongbetegség, ill. ezek kombinációja is lehet. Ez az összefoglaló abban szeretne segíteni, hogy milyen panaszok esetén érdemes segítséget kérni, és kihez érdemes fordulni.

Kihez forduljunk derékfájás esetén?

 

A fájdalom erősségén túl a teendők megítéléséhez talán a legfontosabb az, hogy a fájdalom csak a deréktájat érinti-e, vagy kisugárzik a fenék, a comb, vagy akár a lábszár, lábfej irányába. Emellett az is lényeges, hogy a fájdalmon túl van-e más panasz. Sokan észlelnek zsibbadást („hangyamászás-érzés”), vagy érzéskiesést. A betegek egy része a láb gyengeségét is észleli, ez megnyilvánulhat sántításban, elbotlásban is: utóbbit a lábfejet emelő izmokhoz futó idegek károsodása okozhatja. Ritka, de lényeges panasz a vizelési probléma: derékfájás mellett fellépő vizelet-elakadás esetén egyéb panaszoktól függetlenül sürgős neurológiai vizsgálat szükséges!

Első alkalommal fellépő, ki nem sugárzó fájdalom esetén nem feltétlenül van szükség orvosi vizsgálatra ha más panasz nem társul a derékfájáshoz. Ha a fájdalom tartósan fennmarad, reumatológus vagy ortopédorvos felkeresése javasolt.

Visszatérő, ki nem sugárzó, egyéb panasszal nem társuló derékfájás esetén célszerű reumatológust felkeresni, ill. gyógytornásztól kérni segítséget a gerinctorna megtanulásához.

Tartós, hónapok óta fennálló, vagy régóta vissza-vissza térő fájdalom esetén akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha a fájdalom nem sugárzik ki, és nincs más panasz sem. Ilyenkor elsősorban reumatológushoz, vagy ortopédorvoshoz érdemes fordulni.

Erős, kisugárzó fájdalom esetén, különösen akkor, ha a fájdalom mellett zsibbadás, gyengeség vagy vizelési nehézség is észlelhető, elsősorban neurológushoz érdemes fordulni. Tartós, kisugárzó fájdalom, gyengeség vagy vizelési nehézség esetén szintén neurológust érdemes felkeresni.

A derékfájás kezelése

 

A kiváltó októl függetlenül minden derékfájás esetén célszerű a fekvés, amivel a gerincet tehermentesíteni lehet. Fájdalomcsillapítót erősebb fájdalom esetén érdemes bevenni, de önmagában a fájdalomcsillapítók szedésétől nem várható a fájdalmat kiváltó okok megszűnése. Szokás a fájdalomcsillapítókat izomlazítóval kombinálni, így a fájdalom miatt reflexesen összehúzódó gerinctáji izmok feszülése csökkenthető.

Bár sokan végeztetnek eszközös vizsgálatokat derékfájás esetén (röntgen, CT, MRI, esetleg laborvizsgálat), érdemes először orvoshoz fordulni: így elkerülhető, hogy felesleges vizsgálatoknak tegyük ki magunkat.

Végül, mint oly sok más tartós probléma esetén, a derékfájás kapcsán sem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. A megfelelő testtartás elsajátítása, hirtelen gerincmozdulatok kerülése (különösen akkor, ha nagyobb terhet cipelünk), és ülőfoglalkozás esetén a megfelelő munkakörnyezet kialakítása (szék, asztal, monitor) segíthet a derék-, és a nyaki, ill. vállfájdalmak megelőzésében is. Emellett – különösen akkor, ha már volt derékfájásunk – lényeges a gerinctorna elsajátítása, és rendszeres végzése, panaszmentes állapotban is. Gyógytornászunk segítségével a megfelelő gyakorlatokat könnyű megtanulni: rendszeres végzésük segít a gerincet stabilizáló izomzat helyes működésének kialakításában, a derékfájás megelőzésében.

Ha derékfájással küzd, vizsgáltassa ki és tudja meg, hogy mi állhat mögötte!

Vélemény, hozzászólás?