Pszichoszociális kockázatértékelés

Pszichoszociális kockázatok

Pszichoszociális kockázatok kifejezés alatt azokat a munkavállalót érő munkahelyi hatásokat értjük, amelyek stresszhez, munkabalesethez, fizikai és lelki eredetű megbetegedéshez vezethetnek. Ilyen pszichoszociális kockázat lehet például az időnyomás, a túlóra, a munkavégzéssel kapcsolatos kevés  kontroll, az érzelmi megterhelés, a vezetői és munkatársi támogatás hiánya, az egymásnak ellentmondó elvárások vagy éppen a munkahelyen megjelenő bántalmazás, erőszak és diszkrimináció.

Rosalina D. Williamson

Founder

A munkahelyi pszichoszociális kockázatok értékelése és a kockázat csökkentésére szolgáló intézkedések kidolgozása kötelező!

A Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény írja elő, hogy a munkáltatók kötelező a pszichoszociális kóroki tényezők munkavállalókra gyakorolt hatását értékelni és kidolgozni a kockázat csökkentésére szolgáló intézkedéseket. A törvény betartását a munkavédelmi hatóság ellenőrzi. A munkavállalók pszichés jól-létének megőrzése és javítása azonban törvényi kötelezettség nélkül is hangsúlyos feladat a munkáltatók számára. Mi olyan megoldást ajánlunk, ami az egyedi adottságok figyelembevételével készül.

 Miért fontos a munkahelyi pszichoszociális kockázatok értékelése és kezelése?

MIÉRT VÁLASSZON MINKET?