A napégés és az UV-sugárzás veszélyei

A napfény és a bőrdaganatok kockázata

A bőrdaganatok előfordulási esélyét a napfényártalom (UV-sugárzás) jelentősen megnöveli.

Melanoma malignum: a legveszélyesebb bőrdaganat

A legveszélyesebb bőrdaganat a melanoma malignum, amely a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Előfordulási gyakorisága ijesztően növekszik. Előrehaladott stádiumban a vér- és nyirokereken keresztül áttétet képezhet a szervezetben. A fehérbőrűek körében a 19-25 éves korosztály második leggyakoribb rosszindulatú daganata, így a melanoma miatt elvesztett életévek száma is igen magas.

Megelőzés: védekezés az UV-sugarak ellen

A bőrdaganatok és köztük a melanoma elsődleges megelőzésének jelenleg egyetlen ismert módja a károsító UV-sugarak elleni védekezés.

Gyermekkori leégések hatása

A gyermekkorban elszenvedett súlyos, hólyagos leégés többszörösére növeli a melanoma malignum előfordulási gyakoriságát felnőttkorban. Bőrünk „nem felejt”.

Korai felismerés és szűrés

A megelőzés második meghatározó lépése a korai felismerés és az anyajegyek szűrése. Fontos, hogy az érintettek megfelelően tájékozottak legyenek a bőrdaganatok gyanújeleiről (új anyajegy, változó színű, formájú anyajegy, aszimmetria, növekedés), köztük a melanoma sajátosságairól, és időben forduljanak orvoshoz.

Napsugárzás elleni védekezés

 

Gyermekek védelme

3 éves kor alatti gyermeket ne tegyünk ki közvetlen napsütésnek, 12 hónapos kor alatti gyermeket teljes mértékben óvjuk a naptól.

Kerüljük a déli napot

A déli órákban, 11-15 óra között ne tartózkodjunk a napon, ilyenkor még árnyékban a „szűrt fény” is veszélyes.

Ruházat és kiegészítők

Ruhával (a sötét színű ruhák nagyobb védelmet biztosítanak!), sapkával és napszemüveggel is védjük bőrünket a káros sugárzástól.

Napozószerek használata

Kombinált, széles spektrumú (UV-B, UV-A elleni), magas faktorszámú (50), mikropigmentet tartalmazó, illatanyagmentes, vízálló napozószert használjunk.

Védelem minden helyzetben

A nap elleni védelem nem csak a strandon vagy vízparton szükséges, hanem minden szabadtéri helyzetben, sportoláskor is. A napvédő krémet ne használjuk a napozás idejének meghosszabbítására. 1-1,5 óránként kenjük be a gyermekeket újra. Fürdés, izzadás és törülközés után is.

Visszavert napsugarak

Ne felejtsük el, hogy sok felület, mint pl. a hó, a homok és a víz visszaveri a napsugarakat és növeli az UV sugárzás erősségét. Figyeljünk arra is, hogy borús időben is magas lehet az UV sugárzás szintje.

Szoláriumok veszélyei

Minden szolárium veszélyes, sokszorosára növeli a bőrdaganatok előfordulásának esélyét, nincsen „bio” vagy egészséges szolárium.

A bőrdaganatok, különösen a melanoma malignum megelőzése érdekében kiemelten fontos a megfelelő UV-sugárzás elleni védekezés, a korai felismerés és a rendszeres bőrszűrés. Jelentkezzen be bőrgyógyászatunkra egy szűrővizsgálatra!