Mintha esne a hó…, bemutatjuk a sokak számára ismeretlen és ijesztő látászavart!

Most, hogy január elején immár Budapesten is nézhettünk hóesést, talán érdekes lehet beszélni egy szokatlan, egyesek számára ijesztő látászavarról, amivel az utóbbi időben több páciens is felkeresett minket.

Mintha esne a hó…, bemutatjuk a sokak számára ismeretlen és ijesztő látászavart!

Most, hogy január elején immár Budapesten is kishíján nézhettünk hóesést, talán érdekes lehet beszélni egy szokatlan, egyesek számára ijesztő látászavarról, amivel az utóbbi időben több páciens is felkeresett minket.

A jelenség angol nyelvterületen „visual snow”-ként ismert, elfogadott magyar neve nincs: hóesés-látásnak, hóesés-szerű látásélménynek nevezhetnénk. A kifejezés önmagáért beszél: a betegek fő panasza a szemcsés (kásás, pixeles) látás, amit sokan hóeséshez, vagy régi, fekete-fehér TV-n nézett rossz minőségű adás képeihez hasonlítanak (1. ábra). Ez a látásélmény általában tartós, vagy folyamatos, de függ a látott képtől is: homogén, világos felületek (fehér fal, monitor, stb) nézésekor zavaróbb. Érdekesség, hogy a látott számtalan, apró pont világos háttér esetén szürke vagy fekete, míg sötét háttér előtt világos színben jelenik meg. A hóesés-látás mellett az is gyakori panasz, hogy fényes, homogén felületre nézve apró, szürke, féreg-, vagy fonálszerű, gyorsan mozgó tárgyakat látnak a páciensek. Előfordulhat a látott kép tartósabb megmaradása, főleg csukott szem mellett, de néha nyitott szemmel is („utókép” jelenség, vagy palinopsia), ami ahhoz hasonlít, mint mikor Napba nézünk, és rövid ideig „beég” a kép. Előfordulhat, hogy csukott szem mellett fényes foltok felvillanását észlelik, vagy akár színes hullámok, felhőszerű színes foltok megjelenését. A hasonló látászavart tapasztalók nagy része más (nemm a látórendszert érintő) panaszokról is beszámol: feltűnően sok közöttük a migrénes, de igen gyakori a fülzúgás és szédülés előfordulása is.

Bár a hóesés-látást először 1995-ben írták le migrénes betegek körében, nem is ritka jelenségről van szó: egy nagy-britanniai kérdőíves felmérés alapján a lakosság csaknem 4%-a észlel hasonló látászavart.

A hóesés-látás oka máig ismeretlen: tekintettel arra, hogy migrénesek körében igen gyakori, elsősorban agyi működészavart (a látórendszer működészavarát) tételezik fel.

Vélemény, hozzászólás?