fejfájás

Minden, amit a fejfájásról tudni kell!

A fejfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz, amely – erősebb, vagy enyhébb formában – szinte mindenkit érint életük során. Nem csak kellemetlenséget okoz, de akár az életminőséget is jelentősen befolyásolhatja. Mivel a fejfájásnak nagyon sok oka lehet, fontos tudni, mik a legfontosabb típusai, hogyan alakul ki a fejfájás, mik a kezelési lehetőségek, valamint azt, hogy mikor érdemes a fejfájás miatt szakemberhez fordulni.

Kialakulás:

A fejfájás lehet más betegségnek is tünete, többek közt influenzának, Covid-betegségnek, de akár magas vérnyomás, sőt ritkán agyi betegség (agydaganat, keringési zavar, agyzérzés) is állhat a hátterében. A fejfájások másik nagy csoportját jelentő önálló fejfájásokat az egyébként egészséges idegrendszer működősi zavara hozza létre. Utóbbi esetben a fejfájás számos tényezőtől függhet, és különféle okok miatt jelentkezhet. Az egyik leggyakoribb kiváltó tényező a stressz és a feszültség, amelyek mindennapi életünk részét képezik. Emellett az alváshiány, a hormonális változások, a helytelen étkezési szokások, a környezeti tényezők, például a zaj és a szagokis okozhatnak fejfájást. A fejfájás lehet átmeneti vagy krónikus, és lehet enyhe, közepes vagy súlyos.

fejfájás

Típusok:

A fejfájás különféle típusokba sorolható, és mindegyik más okokra vezethető vissza. Néhány gyakori típus:

 • Tenziós típusú fejfájás: Ez a leggyakoribb típus, és általában a nyaki és fejizmok feszülése, a rossz testtartás, valamint a stressz miatt alakul ki. Általában a fej mindkét oldalán érzik, és nem jár kísérő tünetekkel.

 • Migrén: A migrén súlyos, gyakran féloldali fejfájást okoz, amelyet általában émelygés, hányás, fény- és hangérzékenység kísérhet. A migrénes rohamok óráktól akár néhány napig is tarthatnak.

 • Cluster fejfájás: Ez a típusú fejfájás ritka, de rendkívül fájdalmas, és rövid, intenzív rohamokban jelentkezik, általában a szem környékén. Szokatlan elnevezése arra utal, hogy a fejfájás halmozódva (halmaz angolul: cluster) jelentkezik.

 • Sinusitis: A sinusitis okozta fejfájás az arcon vagy homlokon érzett fájdalom, amelyet a melléküregek gyulladása okoz. Abban az esetben véleményezhető, ha fül-orr-gégész egyértelműen ki tudta mutatni a melléküreg-gyulladást.

Kezelés:

Az enyhe vagy alkalmi fejfájások gyakran kezelhetők otthoni intézkedésekkel. Ezek közé tartozik a pihenés és a stressz csökkentése, a megfelelő folyadékbevitel biztosítása, a vény nélkül kapható gyógyszerek (pl. paracetamol, ibuprofen) szedése, valamint hideg vagy meleg kompresszió alkalmazása a fájdalmas területre. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fejfájás kezelésének hatékonysága attól függ, hogy mi okozza, és milyen típusú fejfájásról van szó.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Bár sok fejfájás könnyen kezelhető otthon, vannak olyan esetek, amikor azonnal orvosi segítségre van szükség. Fordulj orvoshoz, ha:

 • A fejfájás hirtelen és súlyos, és nem múlik el gyógyszerekkel vagy más otthoni kezelésekkel.

 • A fejfájásod a korábbinál lényegesen erősebb, vagy ha első alkalommal észlelsz erős fejfájást.

 • A fejfájás mellett egyéb tünetek, például émelygés, hányás, zavartság, látás- vagy beszédproblémák jelentkeznek.

 • A fejfájás azután jelentkezik, hogy fejsérülés történt.

 • A fejfájás krónikussá válik, és rendszeresen előfordul.

 • Az eddig bevált fájdalomcsillapítók nem hatnak

 • A korábbi,, megszokott fejfájástól eltérő fejfájásokat észlelsz.

Az orvos segíthet azonosítani a fejfájás okát és megfelelő kezelést javasolhat. A diagnózis és a kezelés célja általában az alapbetegség vagy a kiváltó ok kezelése, valamint a tünetek enyhítése. Ne hagyd figyelmen kívül a fejfájást, különösen ha az rendszeres vagy súlyos, és mindig kérj orvosi tanácsot, ha szükséges. 

Az időben történő kezelés gyakran jelentős különbséget jelenthet az egészség és a jólét szempontjából.

Ha úgy érzi, hogy orvosi segítségre lenne szüksége, jelentkezzen be fejfájás ambulanciánkra. Online foglalás esetén akár 15% kedvezményben is részesülhet!

Vélemény, hozzászólás?