Időpont

foglaló

Időpont

foglaló

Időpont foglaló

Endokrinológia

Mivel foglalkozik az endokrinológus szakorvos?

Az endokrinológia a belső elválasztású (endokrin) mirigyek betegségeivel és ennek hatására bekövetkező hormonális elváltozásokkal foglalkozó szakterület.  Az endokrin rendszer legfontosabb feladata a szervezet anyagcsere-működésének biztosítása és összehangolása hormonok segítségével. A hormonális szabályozás rendkívül összetett feladat, amely az agy és az agyalapi mirigy (hipofízis) szabályozó működése mellett valósul meg.

Milyen problémákkal forduljunk endokrinológushoz?

Az endokrinológia szakrendelésen leginkább a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy, agyalapi mirigy betegségeivel, valamint szénhidrát-anyagcsere, lipid anyagcsere, osteoporosis, ivarszervek betegségeivel foglalkoznak.

 • pajzsmirigy alul- és túlműködés,  göbös eltérések, gyulladás és daganatos megbetegedések
 • szénhidrát anyagcsere, lipid anyagcsere eltérések
 • mellékpajzsmirigy működészavarai, következményes csontritkulás, vesekő, kóros kalcium szint
 • agyalapi mirigy jóindulatú daganata (hipofízis adenoma), elégtelenség, diabetes insipidus, folyadék ionháztartás zavarai
 • a mellékvese hormonjainak működési zavarai (pl. Cushing szindróma, Conn szindróma), mellékvese eredetű magas vérnyomás
 • ivarszervek eltérései, PCOS

Mely klinikán érhető el a szakrendelés?

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Időpontot foglalok

Bejelentkezés, időpontfoglalás: + 36 1 225 0566

Gyakori endokrinológiai problémák, vizsgálatok

A vizsgálat során, az endokrinológus állapotfelmérés, egyéni és családi kórelőzmény felvétele után elrendelt laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok eredménye alapján (laboratóriumi vizsgálatok (hormon vizsgálat, cukorterhelés), izotópos vizsgálat, képalkotó diagnosztika (hasi ultrahang, pajzsmirigy ultrahang, hasi CT, MRI), esetleg citológiai vizsgálatok (pl. pajzsmirigy biopszia és szövettani vizsgálat) állapítja meg a fennálló endokrinológiai betegséget, és javasol további terápiát.

 1. Pajzsmirigy alul- és túlműködés

A pajzsmirigy betegségek előfordulása az utóbbi időben jelentősen megnőtt. A betegség tünetei sok esetben csak későn kerülnek felismerésre. A krónikus, egyéb nyilvánvaló eltéréssel nem magyarázható, sokszor eleinte enyhe panaszok hátterében gondolhatunk a hormonháztartás zavaraira. Ezek lehetnek többek között a manapság egyre gyakoribbá váló pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, melyek a gyulladások következményei lehetnek. Pajzsmirigy funkció zavarra utalhatnak a következő tünetek: pajzsmirigy megnagyobbodás (strúma), gombócérzés, szapora szívverés, nyugtalanság, alvászavarok, hangulatzavarok, testsúlyprobléma, bőrproblémák, termékenységi probléma, menstruációs zavarok stb. Az endokrinológiai vizsgálat fontosságát jelzi, hogy a tünetek a betegség megléte nélkül is előfordulhatnak, így a pontos diagnózis felállításához minden esetben szakorvosi, labor- és képalkotó vizsgálatok elvégzése javasolt.

 1. Pajzsmirigygöbök (struma), daganatok

A pajzsmirigy állományban kialakuló csomókat göböknek nevezzük. A pajzsmirigy szövetében egy vagy több csomó is kialakulhat. A pajzsmirigydaganatokat a göbös pajzsmirigybetegségek csoportjába soroljuk. Fontos tudni, hogy minden pajzsmirigydaganat göbös jellegű elváltozás, de nem minden pajzsmirigy-göb daganat. Kiemelt fontosságú a pajzsmirigygöbök felfedezése és követése, daganatos betegségek korai felfedezése és megfelelő kezelése miatt.

 1. Hipofízis adenoma

Az agyalapi mirigy jóindulatú daganata, az adenoma okozhat, például túlzott prolaktin termelést, amely szexuális és menstruációs zavarokhoz vezet, melyek különösen a korai szakaszban nehezen derülhetnek ki. Egyik karakterisztikus tünete nőknél a szoptatási időn túli tejcsorgás, melyet feltétlenül ki kell vizsgálni, ez ritkább esetben férfiaknál is előfordulhat. A hipofízis adenoma általában lassan növekvő jóindulatú daganat, mely kóros hormontermelése, illetve a növekedése közben a környezetére kifejtett nyomás miatt okoz tüneteket. Hosszú ideig kezeletlenül hagyva végleges károsodásokat is okoz. Kezelése napjainkban megoldott, gyógyszeres módon, ritkább, súlyos esetekben műtéti úton. Kezelést követően a tünetek visszafejlődnek, lehetővé válik a gyermekvállalás, a szexuális funkciók normalizálódnak, ill. a testsúly rendezhető.

 1. Cushing szindróma

A mellékvese kortizol túltermeléséből adódó kórkép. Szembetűnő tünetnek számít az ún. almaszerű elhízás és az arcon felgyülemlő zsír. Az androgén hormonok fokozott hatása miatt nőknél a férfias szőrzet fokozott növekedése, az ádámcsutka és a testarányok férfiassá válása, menstruációs zavarok alakulnak ki. A vérnyomás az esetek 85%-ában magas.

 1. PCOS 

Elsősorban a petefészek betegsége. Kezelése a nőgyógyászat, a diabetologia és az endokrinológia határterülete. Az endokrinológiai kivizsgálás a részletes kórtörténet felvételével és fizikális vizsgálattal kezdődik. A jellegzetes tünetek és panaszok alapján felmerülő diagnózis megerősítését szolgálják a különböző hormonszint vizsgálatok. Ilyen tünetek pl. a szabálytalan vagy kimaradó menstruációs ciklusok, meddőség, fokozott szőrnövekedés (pl. arcon), a haj elvékonyodása, ritkulása, túlsúly vagy elhízás, bőr problémák, pl. zsíros, pattanásos bőr. Szükséges nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat, illetve kivizsgálás is.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Amennyiben hozzájárul használatukhoz, ezek segítségével mérjük és elemezzük a honlap használatát.
Információ & Beállítások

Elfogadom