Nyitott lágyéksérv műtét v.s. laparoszkópos lágyéksérv műtét

Mi a különbség a két típusú lágyéksérv műtét között?

Nyitott lágyéksérv műtét v.s. laparoszkópos lágyéksérv műtét

Mi a különbség a két típusú lágyéksérv műtét között?

A műtéti indikáció mindkét esetben ugyanaz: lágyéksérv. Mindkét lágyéksérv műtét lényege azonos: hálóval bestoppolni a hasfal defektusát, az úgynevezett sérvkaput.

De mi valójában a két különbség a lágyéksérv műt között részletesen?

A különbség a defektus megközelítésében van: külső feltárásból és szemkontroll mellett végezve nyitott lágyéksérv műtét esetén vagy hasüregen belül végezve kamerán és monitoron követve a beavatkozást.

Továbbá a háló felhelyezésének helyében van eltérés: nyitott lágyéksérv műtét esetében a hasüregen kívül helyezzük fel a hálót, míg laparoszkópos műtét esetében a hasfal belső, a hasüreg felé eső felszínére. Tehát nem egy új műtéti megoldásról van szó a laparoszkópia esetében: az is hálóval stoppolja be a lyukat, csak veszélyesebb helyen!

A nyitott lágyéksérv műtétre alkalmasok köre szélesebb. Laparoszkópia esetén akadály lehet a nagy méretű sérv, a kiújult sérv, és egy korábbi hasi műtét.

A nyitott lágyéksérv műtét ideje kiszámíthatóbb, egy órán belül a legnagyobb is befejeződik. Laparoszkópia esetén nem ritka a több órás beavatkozás. Csak igen válogatott esetekben (kis méretű, csupán kezdődő sérv esetén) gyors a laparoszkópos technika, de az ilyen legkönnyebb esetek a nyitott lágyéksérv műtéttel is rövid idő alatt elvégezhetőek.

A gyorsabb és hasüregen kívül dolgozó nyitott lágyéksérv műtét kisebb megterhelés a Páciens számára, szemben a hasüreget óriásira felfújó, és a hasüregben végzett laparoszkópiával.

A nyitott lágyéksérv műtét már kiforrott, a laparoszkópos technika még mindig újul, tehát nincs meg az igazi megoldás.

A szövődmény nyitott lágyéksérv műtétnél az esetek döntő többségében hasüregen kívüli és nem életveszélyes, míg laparoszkópia esetén hasüregen belüli a komplikáció és lehet életet veszélyeztető.

Nyitott lágyéksérv műtét esetén rövidebb a műtét utáni megfigyelés ideje, laparoszkópia esetén szinte kötelező a bennalvás: hánynak a Páciensek, hasi, háti fájdalmuk nem engedi meg az otthoni megfigyelést.

A nyitott lágyéksérv műtétnél húzódhat a feltárás sebe napokig, de a laparoszkóp után is napokig munkaképtelen a Páciens a hasi-háti fájdalmai miatt.

A nyitott lágyéksérv műtétnél egyvonalban van a műtéti seb, melynek hossza nem nagyobb a laparoszkópia okozta sebek összegénél.

A nyitott lágyéksérv műtét hege 10 cm-es, elvész a lágyékhajlatban, és takarja még egy bikini is. A laparoszkópia utáni hegek (minimum három) lehetnek zavaróak a látható hasi felszínen, és nem ritka a köldökben kialakuló sérv utána!

A sérv kiújulás kockázata sokkal kisebb nyitott lágyéksérv műtétnél, míg a laparoszkópos beavatkozásnál magas az arány, hisz nincs még meg az ilyen behatolás esetén a megnyugtató hálórögzítési technika.

Hogyan érdemes dönteni, hogy melyik lágyéksérv műtét számunkra a legmegfelelőbb?

Műtét típusonként érdemes felülvizsgálni, hogy a hagyományos, szemkontroll mellett végzett, vagy a laparoszkópos lágyéksérv műtét előre mutatóbb, és jelent jobb megoldást a lágyéki sérvek esetében a Páciens számára.

Összességében azonban elmondható, hogy ezen sérv műtétek esetében kedvezőbb eredményt ad a hagyományos, nyitott feltárásból végzett műtét mind gyógyulási időben, mind kockázatban, mind szövődményben, és valójában esztétikai előnyt sem jelent a laparoszkópos eljárás.

Vélemény, hozzászólás?