Időpont

foglaló

Időpont

foglaló

Időpont foglaló

Mammográfia

Mivel foglalkozik a mammográfiában jártas radiológus szakorvos?

Az emlők komplex vizsgálatával (ultrahang, mammográfia és fizikális, tapintásos ellenőrzés). A mammográfia egy speciális röntgenvizsgálat, amelynek segítségével időben felfedezhetők a mell jó- és rosszindulatú daganatos és egyéb elváltozásai.

Milyen problémákkal kérjünk mammográfiai vizsgálatot?

Az első és legfontosabb, hogy tudja: a nők 60%-ának semmilyen tünete nem volt, amikor felfedezték nála a mellrákot. Ezért is fontos a kétévenkénti szűrés. Ma Magyarországon az időben felfedezett emlőrák 70% felett gyógyítható. A legjobb eséllyel az 1 cm alatti, még nem tapintható rák gyógyítható.

Mellrákra utaló tünetek lehetnek:

  • tapintható csomó a mellben és/ vagy a hónaljban
  • mellbimbó behúzódik, vagy az emlő bőrén jelenik meg behúzódás

Az emlőrák egy nagyon alattomos rákfajta, mert sokáig tud észrevétlenül növekedni. A betegség egy bizonyos szakaszában azonban már akkor is kimutatható mammográffal, amikor még nem tapintható. A mammográfiai vizsgálat minden 40 év feletti nőnek javasolt kétévente, illetve bizonyos esetekben akár évente. Ilyen eset pl. az emlőrák előfordulása a családban, főként, ha korán, 35 év alatt jelent meg a daganat.

A lehető legalaposabb diagnózist biztosítja, hogy a mammográf mellett ultrahangot és fizikális, tapintásos vizsgálatot is végzünk a pácienseken.

Mely klinikán érhető el a szakrendelés?

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Időpontot foglalok

Bejelentkezés, időpontfoglalás: + 36 1 225 0566

A vizsgálat menete

A közhiedelemmel ellentétben a vizsgálat nem fáj, csupán kicsit kellemetlen. A pár percig tartó nyomó érzést azonban érdemes elviselni azért cserébe, hogy megtudjuk van-e kóros eltérés az emlőnkben. A ciklus 4-16. napján a legideálisabb elvégeztetni a vizsgálatot.

Mammográfia során mindkét emlőről kétirányú felvételeket készítünk. A vizsgálatnál egy szakasszisztens van jelen, aki a felvételeket készíti. Ezeket később egy mammográfiában jártas radiológus szakorvos értékeli. Ezt követően az orvos áttapintja az emlőt, majd ultrahang vizsgálat történik. Amennyiben szükséges kiegészítő vizsgálatra és mintavételre is sor kerülhet rendelőnkben egy másik időpont alkalmával.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Amennyiben hozzájárul használatukhoz, ezek segítségével mérjük és elemezzük a honlap használatát.
Információ & Beállítások

Elfogadom