Időpont

foglaló

Időpont

foglaló

Időpont foglaló

Nőgyógyászat

Mivel foglalkozik a nőgyógyász szakorvos?

A nőgyógyász a női szervek vizsgálatával és kezelésével foglalkozó szakorvos.

Milyen esetben forduljunk nőgyógyászhoz?

 • Menstruációs zavarok
 • Nőgyógyászati fertőzések
 • Kismedencei gyulladás
 • Hüvelyi problémák (pl. hüvelyszárazság)
 • Meddőség
 • Méhnyakrák, petefészekrák, méhtestrák
 • Miómák

A mióma a női méh jóindulatú daganata. Jellemzően a középkorú, 35–45 év közötti nők körében gyakori, de a fiatalabb korosztályt is érintheti. Ez utóbbi korcsoportnál az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a miómák a fogantatást is megnehezíthetik. Előfordulásuk természetesen számos dologtól, így az egyéni adottságoktól, az életmódtól, a környezeti hatásoktól, valamint örökletes tényezőktől is függ. A legtöbbször a hormonális egyensúly megbomlása vezet a mióma kialakulásához. Az ösztrogén és a progeszteron aránya felborul, ösztrogéndominancia jön létre, ami miatt az ösztrogén sejtosztódást serkentő hatása fokozottan érvényesül a méhfalon. Ennek eredményeképpen jönnek létre és növekednek a miómák. A nagyobb méretű miómák az alhasi feszítő érzést mellett komoly hólyagpanaszokat is okozhatnak. Jellemző tünet lehet még a has térfogatának feltűnő növekedése, gyakori vizelés vagy vizeletürítési zavarok, és bizonyos esetekben a székrekedés is.

 • Petefészek ciszta

A petefészek ciszta a petefészekből kiinduló, folyadékot tartalmazó jóindulatú daganat. A cisztákat leggyakrabban ultrahang vizsgálat során fedezik fel. Tüneteik lehetnek: alhasi fájdalom, nyomásérzékenység, puffadás, vérzészavarok, hasi diszkomfortérzés, vizelési-székelési panaszok, hastérfogat növekedés. A ciszták tartalom alapján lehet egy vagy többrekeszesek. Míg az egyrekeszes ciszták általában nem kórosak, addig a többrekeszeseknek minden esetben utána kell járni. Ha a cisztákat nagyság szerint csoportosítjuk, akkor az 50 mm-nél nagyobbakra kell odafigyelni, ugyanis ennél a méretnél általában szövettani vizsgálatot rendel el a nőgyógyász. A 20-30 mm-es nagyságúak általában funkcionális ciszták és nem nagyon okoznak panaszt. Minden szövetből kiindulhat rosszindulatú elváltozás, főleg, ha erre a családban genetikai hajlam is van. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha petefészek cisztánk van, akkor rendszeresen ellenőriztessük, változik-e a mérete.

 • Endometriosis

Akkor beszélünk endometriosisról, ha azok a méhnyálkahártya sejtek, amelyből a menstruációs vérzés történik, a méhűrön kívül jelennek meg. Ez a betegség kilencvenöt százalékban a reproduktív korú nőket érinti, nem szült nőkön gyakoribb, a változó kor után ritka. Leggyakoribb tünete a menstruációkor jelentkező, erős, alhasi, görcsös fájdalom elhúzódó menstruációs vérzéssel. Annak, akinek endometriózisa van, a menzesz mellett a közösülések is fájdalmassá válnak. Sőt, ha a húgyhólyag környékén helyezkednek el az endometriózis telepek, akkor alhasi, vizeletürítési fájdalom is jelentkezhet. Abban az esetben, ha a bélrendszer közelében jelentkezik a probléma, a székelés lesz fájdalmas, néha még véres széklet is előfordulhat.

 • Terhesség, terhesgondozás

Szakorvosaink

Mely klinikán érhető el a szakrendelés?

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Időpontot foglalok

Bejelentkezés, időpontfoglalás: + 36 1 225 0566

Gyakori nőgyógyászati vizsgálatok

 1. A nőgyógyászati vizsgálat a szeméremtest, a hüvely, a méh, a petefészkek vizsgálatából, valamint méhnyak-szűrésből (citológia) áll. A vizsgálat kiegészítéseként történik hüvelyi ultrahang is (illetve terhesgondozás keretében terhességi ultrahang).
 2. Panaszmentes esetben a szexuális élet kezdetétől évente szükséges a nőgyógyászati szűrővizsgálat, amely a nőgyógyászati alapvizsgálatot, a méhnyakrák szűrést és a nőgyógyászati ultrahangot foglalja magában. Rákszűrés során a méhnyakról és a méhszáj felszínéről történik a citológiai mintavétel. A vizsgálat csupán néhány percet vesz igénybe, fájdalommal nem jár. A méhnyakrák korai felfedezés esetén nagyon jó arányban, közel 100%-ban gyógyítható. Ezért is kiemelten fontos évente elvégeztetni a szűrővizsgálatot.
 3. A vérzészavarok hátterében számos ok állhat
 • Hormonális zavarok, például pajzsmirigy problémák.
 • Mióma – A méh jóindulatú daganata.
 • Méhbe helyezett fogamzásgátló eszköz.
 1. Fluoros panasz, gát tájéki diszkomfort, amelynek hátterében állhat pl. gombás, bakteriális fertőzés, Trichomoniasis, Mycoplasma, Ureaplasma, Clamydia fertőzés
 2. Kismedencei, alhasi fájdalom, amelynek számtalan oka lehet pl. gyulladás, myoma, endometriosis, PCOS szindróma
 3. Termékenységi problémák kivizsgálása
 4. Klimax környékén felmerülő panaszok kivizsgálása
 5. Terhességhez kapcsolódó kiegészítő vizsgálat

A NIFTY-teszt jelenleg a világ vezető, nem invazív (értsd: nem igényel vágással vagy szúrással járó orvosi beavatkozást) prenatális tesztje. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincs vetélési kockázat, hiszen nincs szükség a hasfal keresztülszúrására. A teszt felismerési aránya 99% feletti, tehát, ha az eredmény negatív, akkor 99%-ban biztosak lehetünk benne, hogy magzatunk nem érintett a Down-, Patau- és Edwards-szindróma egyikében sem. A teszt összesen 18 féle szindrómát képes kimutatni, valamint a magzat neme is meghatározható.

Kiknek és milyen élethelyzetben ajánlott elvégeztetni?

 • Az anya életkora 35 év feletti.
 • Az első vagy a második trimeszterben végzett biokémiai tesztek és ultrahangvizsgálatok a kromoszóma-rendellenességek magas kockázatára utaltak.
 • Korábbi terhességben vagy családjában előfordult kromoszóma-rendellenesség.
 • Az invazív prenatális eljárások ellenjavalltak (pl. emelkedett vetélési kockázat).
 • In-vitro megtermékenyítést végeztek, vagy akiknél korábban ismételt spontán vetélés fordult elő.

A fentieken kívül minden olyan kismamának ajánlható, aki a kombinált tesztnél magasabb megbízhatóságú vizsgálatot szeretne. A tesztet a terhesség 10-18 hetében javasolt elvégeztetni.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Amennyiben hozzájárul használatukhoz, ezek segítségével mérjük és elemezzük a honlap használatát.
Információ & Beállítások

Elfogadom