rossz lehelet

Rossz lehelet

A rossz lehelet nem csak kínos lehet, de néhány esetben akár szorongást is okozhat. Sokszor azonban a kellemetlen szájszagú, rossz leheletű ember nem is veszi észre, a környezete pedig nem tudja, hogyan mondja meg neki. Nem csoda, hogy az üzletek polcai tele vannak rágógumikkal, cukorkákkal, szájvizekkel és egyéb termékekkel, amelyek a rossz lehelet elleni küzdelemre lettek tervezve. Sok ezek közül csak ideiglenes megoldást jelent, mert nem kezelik a probléma okát.

Bizonyos ételek, egészségi állapotok és szokások okozhatnak rossz leheletet. Sok esetben megfelelő fogápolással lehet javítani a rossz leheleten. Ha az egyszerű “otthoni” szájápolási technikák nem oldják meg a problémát, keresse fel fogorvosát, hogy meggyőződjön arról, hogy a rossz leheletet nem okozza-e esetleg valamilyen súlyosabb állapot. Az emberek 10-15%-a genetikailag nem elég ellenálló nyállal rendelkezik és szájukban ép fogak mellett is parodontopathia alakul ki, mely kórokozó baktériumok felszaporodása miatt veszélyezteti a fognyakat és akár ép fog kilazulásához és kieséséhez vezet.

Tünetek

A rossz lehelet szaga változhat az alapvető ok függvényében. Néhányan túlságosan aggódnak a leheletük miatt, még akkor is, ha egyáltalán nincs szájszaguk, míg másoknak rossz leheletük van, de nem ismerik fel. Mivel nehéz felmérni a saját leheleted szagát, kérj meg egy közeli barátot vagy rokont, hogy erősítse meg a lehelettel kapcsolatos kérdéseidet. Okok lehetnek fül-orr-gégészeti eredetűek – pl. arcüreg gyulladás – , lehetnek fogazati eredetűek, lehetnek táplálkozás miatt és lehetnek reflux miatt. A májbetegség is jellegzetes büdös szájszagot okoz. Végül a végstádiumú veseelégtelenség is bűzös lehelethez vezet. De krónikus mandula gyulladásban is genny szagú lehet a lehelet.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha rossz a leheleted, értékeld át a szájhigiéniai szokásaidat. Próbálj meg életmódbeli változtatásokat, például vezess be étkezések utáni fogmosást és nyelv tisztítást, használj szájvizet, illetve ezen kívül segíthet, ha sok vizet iszol. 

Ha ezek a változtatások után is fennáll a rossz lehelet, keresd fel a fogorvosodat!

Okok

A legtöbb rossz lehelet a szájból ered, és számos lehetséges okozó tényezője van, például:

  • Étel. Az ételrészecskék lebomlása a fogak körül növelheti a baktériumok számát, és kellemetlen szagot okozhat. Bizonyos ételek, például hagyma, fokhagyma és fűszerek fogyasztása is okozhat rossz leheletet. Miután ezeket az ételeket megemésztetted, bekerülnek a véráramba, eljutnak a tüdődbe, és befolyásolják a leheletedet.
  • Dohánytermékek. A dohányzás kellemetlen szájszagot okoz. A dohányosok esetében valószínűbb a fogínybetegség kialakulása, ami egy másik forrása a rossz leheletnek.
  • Nem megfelelő száj-, és fogápolás. Ha nem mosod meg naponta a fogaidat és nem fogselymezel, az étel részecskék a szádban maradnak, és rossz leheletet okozhatnak. Színtelen, ragadós baktérium réteg (plakk) képződik a fogaidon. Ha nem mosod le megfelelően, a plakk irritálhatja az ínyedet, és végül zsebeket tölthet meg a fogaid és az ínyed között (parodontitis). A rendszeresen nem tisztított vagy nem megfelelően illeszkedő műfogsorok is szagot okozó baktériumokat és ételrészecskéket rejthetnek.
  • Szájszárazság. A nyál segít megtisztítani a szádat, eltávolítva azokat a részecskéket, amelyek rossz szagokat okoznak. A szájszárazság vagy xerostomia nevű állapot hozzájárulhat a rossz lehelethez, mivel a nyáltermelés csökken. A szájszárazság természetes módon előfordul alvás közben, ezáltal “reggeli leheletet” okozva, és rosszabb lesz, ha nyitott szájjal alszol. A krónikus szájszárazságot a nyálmirigyek problémája és néhány betegség okozhatja.
  • Gyógyszerek. Néhány gyógyszer közvetetten okozhat rossz leheletet a szájszárazság hozzájárulásával. Más gyógyszerek a testben lebomolhatnak olyan vegyületekké, amelyek a leheleteden keresztül kijuthatnak.
  • Fertőzések a szájban. Rossz leheletet okozhatnak sebészeti sebek a szájsebészeti beavatkozások után, például fogeltávolítás esetén, vagy fogszuvasodás, ínygyulladás vagy szájsebek következményeként.
  • Egyéb száj-, orr- és torokállapotok. Rossz lehelet ritkán eredhet kis kövekből, amelyek a mandulákban képződnek, és baktériumokkal vannak bevonva. Az orr, az orrmelléküregek vagy a torok fertőzései vagy krónikus gyulladásai, amelyek hozzájárulhatnak az orrüregi váladékhoz, szintén okozhatnak rossz leheletet.
  • Egyéb okok. Betegségek, például néhány rák, és állapotok, például anyagcserebetegségek is okozhatnak egyedi leheletszagot a termelt vegyületeik következtében. A gyomorsavak krónikus refluxa (gasztrooeszofageális refluxbetegség vagy GERD) is társulhat rossz lehelettel. A rossz lehelet fiatal gyermekeknél egy idegen test, például ételrészecske miatt is kialakulhat.

Kezelés

A rossz lehelet csökkentése érdekében, a fogszuvasodás elkerülése és a fogínybetegség kockázatának csökkentése érdekében rendszeresen gyakorolja a jó szájhigiéniát. A rossz lehelet kezelése változhat a kiváltó októl függően. Ha azt gondolják, hogy a rossz lehelet az egyik alapvető egészségi állapot következménye, a fogorvos valószínűleg további vizsgálatok céljából átirányítja Önt a megfelelő szakorvoshoz.

Az szájegészséghez kapcsolódó okok esetén a fogorvos együttműködik Önnel annak érdekében, hogy jobban ellenőrizhesse azt az állapotot. Az esetleges fogászati intézkedések tartalmazhatják:

  • Szájvízek és fogkrémek. Ha rossz lehelete a fogain lévő baktériumok (lepedék) felhalmozódásának következménye, a fogorvosa olyan szájvizet javasolhat, amely elpusztítja ezeket a baktériumokat. A fogorvosa lehet, hogy olyan fogkrémet is javasol, amely antibakteriális szert tartalmaz a lepedék felhalmozódását okozó baktériumok elpusztítására.
  • Fogászati betegség kezelése. Ha fogínybetegsége van, lehet, hogy egy fogíny specialistához (parodontológus) irányítják. A fogínybetegség a fogínyet elhúzhatja a fogaitól, mély zsebeket hagyva, amelyek tele lehetnek szagot okozó baktériumokkal. Néha csak a szakemberi tisztítás távolítja el ezeket a baktériumokat. Fogorvosa lehet, hogy javasolja a hibás fogpótlások cseréjét is, melyek bakteriális elszaporodásra adnak lehetőséget.

Ha ön is rossz/kellemetlen leheletet tapasztal, keresse fel minél előbb fogászatunkat, vagy fül-orr-gégészetünket, vagy gasztroenterológusunkat!

Vélemény, hozzászólás?