Nyár végi túlterheléses kórképek, sportsérülések

Lassan túl vagyunk a nyáron. Mögöttünk van akár 4-5 hónap, ami alatt a megszokottnál többet sportoltunk, túráztunk, futottunk, kerékpároztunk, úsztunk és sorolhatnánk tovább. Ezek mind-mind elengedhetetlenek az egészségünk fenntartásához mind testi, mind szellemi szempontból.
De előfordulhat velünk, is mint, minden sportolóval, hogy a testünket túlterheljük. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos megterhelés vagy ismétlődő, ún. repetitív megterhelések után a túlerőltetett izom, ín, csont, stb. egyes részei begyulladnak, fájnak. Rossz esetben a túlerőltetett terület megsérülhet. Ezeket nevezzük túlterheléses, kórképeknek, sportsérüléseknek.

Milyen problémákhoz vezethet a túlterhelés?

Lassan túl vagyunk a nyáron. Mögöttünk van akár 4-5 hónap, ami alatt a megszokottnál többet sportoltunk, túráztunk, futottunk, kerékpároztunk, úsztunk és sorolhatnánk tovább. Ezek mind-mind elengedhetetlenek az egészségünk fenntartásához mind testi, mind szellemi szempontból.

De előfordulhat velünk, is mint, minden sportolóval, hogy a testünket túlterheljük. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos megterhelés vagy ismétlődő, ún. repetitív megterhelések után a túlerőltetett izom, ín, csont, stb. egyes részei begyulladnak, fájnak. Rossz esetben a túlerőltetett terület megsérülhet. Ezeket nevezzük túlterheléses, kórképeknek („overused syndrome”), sportsérüléseknek.

A túlterheléses kórképek sokszor nagy gondot jelent az ortopédsebészet-sportsebészeten belül is, felkészült szakembert kíván, alapos és gondos kórelőzményfelvételt és vizsgálatot. A pontos diagnózis felállítása olykor nehéz a sérülések nagy diverzitása miatt. Kezelésük sokszor bonyolult és hosszadalmas, de az esetek legnagyobb részében a helyesen megválasztott és időzített kezelési tervvel, konzervatív módon teljes egészében gyógyíthatók.

Tapasztalatok alapján a rendszeresen sportolók körében a húsz és harminc év közötti korosztályt érinti, míg a hobbiszerűen sportolók között ez a későbbi korban a gyakoribb. Testtájékokat illetően jelentős hányadát a térd és a boka környéki túlterheléses kórképek teszik ki.

A sérülések mechanizmusa alapján is csoportosíthatjuk őket, legyen az egyszeri sportolás vagy rendszeresen végzett testmozgás okán kialakult kórkép.

A következőkben a leggyakoribb típusokat említjük meg:

  • Az ún. tendinitisek, tendinopathiák az izmok inas részének gyulladása, mely legtöbb esetben a repetitív megterhelések eredménye, pl. hosszútávfutás, kerékpározás. Futás okán sokszor a boka körül lévő inak némelyike terhelődik túl (sokszor lefelé futás miatt), kerékpározáskor a térdünk külső oldalán levő ín gyulladhat be.
  • Fontos megemlíteni a bizonyos izmok csonthártyagyulladását, ami szintén túlterhelés miatt alakulhat ki, így makacs gyulladást, és jelentős fájdalmat okozva a betegnek. Ezekhez köthető, de más kórkép az ún. enthesitisek, enthesopathiák csoportja, melyek egyes inak vagy szalagok tapadásának gyulladását jelentik, szintén megkeserítve a sportolót.
  • Megemlíthetünk fáradásos csonttöréseket, ízület környéki nyáktömlőgyulladásokat, ízületi gyulladásokat, izomsérülést, izomszakadást vagy akár ízületi kopást is.

A tünetek lehetnek:

  • fájdalom a megterhelés alatt, utána közvetlenül vagy később jelentkezve
  • fádalom később csak megterhelésre vagy akár nyugalomban is fennáll
  • a fájdalmas terület melegsége, nyomásérzékenysége, esetleg kóros tapinthatósága
  • extrém esetben akár lázas állapot

Eek mind-mind különböző betegségek, de sokszor hasonló panaszokkal járó, egymástól nehezen elkülöníthető kórképek. Ezért elengedhetetlen a pontos diagnózis felállítása, hiszen a kórkép helyes identifikálása után lehet elkezdeni a jól időzített és megfelelő terápiát.

A túlterheléses kórképek kezelése legtöbbször konzervatív módon lehetséges, szükség szerint fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása, helyi hűtés, és a megfelelő komplex fiziotherápia (speciális gyógytorna, nyújtás, fizikotherápiás kezelések: pl. lökéshullám terápia, ultrahang, mágnes terápia stb.)

Ami szerencsés ezekben a kórképekben, hogy sokszor megelőzhetők odafigyeléssel, a rizikófaktorok minimalizálásával; többek között alapos bemelegítés, fokozatos terhelés, megfelelő nyújtás, kellő mennyiségű pihenés és regeneráció.

De ha már megtörtént a „baleset”, akkor érdemes felkészült szakemberhez fordulni, aki a pontos diagnózis után a helyes terápiás tervet állítja fel, és így minél előbb újra mozoghatunk. Keresse fel ortopédia szakrendelésünk, és kérjen időpontot a +36 1 225 0566-os telefonszámon.

 

Vélemény, hozzászólás?