Az anyajegy szűrése életet is menthet!

Kifejezetten fontosnak tartom, hogy a szabálytalanságot mutató anyajegyek időben felismerésre és eltávolításra kerüljenek, ezért évente a bőrgyógyászati szűrés, negyedévente az önvizsgálat elengedhetetlen bőrünk és egész szervezetünk egészségének megóvása szempontjából.

Az anyajegy szűrése életet is menthet!

A melanóma előfordulási gyakorisága világszerte évről évre növekszik az UV sugárzásnak való szinte folyamatos kitettségünk, valamint a bőrgyógyászati vizsgálatok növekvő száma miatt. Egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy trópusi-szubtrópusi területen nyaralhassanak, illetve a téli pihenésre is sokan választják ezt a desztinációt. Emellett a síelés, hegyek közti téli túrázás során napos időben a hófedte tájakon szintén erős UV sugárzást mérhetünk, mely számos negatív hatással van (pl. photoaging) elsősorban az arcbőrünkre.

Kifejezetten fontosnak tartom, hogy a szabálytalanságot mutató anyajegyek időben felismerésre és eltávolításra kerüljenek, ezért évente a bőrgyógyászati szűrés, negyedévente az önvizsgálat elengedhetetlen bőrünk és egész szervezetünk egészségének megóvása szempontjából.
A fél centimétert meghaladó méret, sötét színezet, szabálytalan alak, erős viszketés, illetve a változások gyors alakulása (hirtelen kiemelkedés, növekedés, színi vagy alaki eltérés) saját magunk negyedévente való átnézésével (nehezen látható helyeken családtagunk segítségével) időben észrevehető lehet. Ezáltal akár egy később gondozást igénylő melanómának is elejét vehetjük annak korai stádiumában (ún. in situ melanoma malignum) történő felismerésével.

Az időben orvoshoz való fordulás minden daganatos vagy potenciálisan daganatos betegségnél kritikus. A megelőzéssel lehetünk a leghatékonyabbak egészségünk megtartásában (rendszeres aktív aerob sport, bőrünk SPF 50+ fényvédelme stb.). Amíg számos belgyógyászati szűrővizsgálat rendszeressé válása életünk 40-es éveitől javasolt, addig a rendszeres bőrgyógyászati szűrés már fiatal felnőttkortól erősen ajánlott. A félelmek és a vizsgálattal, illetve az eltávolítással járó apró kellemetlenségek nem szabad, hogy gátját szabják a bőrgyógyász felkeresésének, hiszen a lehetséges következmények nem említhetők egy lapon az előbb felsoroltakkal. Minden esetben törekszünk a minimális, az épben történő szükséges legkisebb kimetszésre, a helyi finom injekciós érzéstelenítés néhány másodperces kellemetlensége után már nem érez semmilyen fájdalmat a páciens a műtéti területen. Területtől függően 2-3 héttel később varratszedés történik, melynek idejére az elsődleges sebgyógyulási szakasz nagyrészt már le is zajlik.

Természetesen kiemelten fontos, hogy egy bizalmi orvos-beteg kapcsolat alakuljon ki, ezáltal lehetőség szerint csak a valóban rizikóval járó anyajegyek és a melanómák kerüljenek eltávolításra, hiszen az orvosi munka egyik alapmondata a „Ne árts elve”, vagyis a pácienseket a felesleges hegek, illetve a túlzott félelem kialakulásától egy jó orvosnak szintén meg kell tudnia védeni, és ezáltal közösen tudnak kialakítani egy egészségtudatos, a tüneteket komolyan vevő, de egyensúlyban lévő preventív attitűdöt.

Amennyiben szeretne részt venni egy anyajegy szűrésen, és szeretné megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, jelentkezzen be bőrgyógyász szakorvosunkhoz.

Amennyiben márciusra foglal időpontot magának, a Swiss Prémium Újbuda Egészségközpontban most a délelőtti időpontokra 20% kedvezményt biztosítunk! Időpontfoglalás: +36 1 225 0566-os telefonszámon.

Vélemény, hozzászólás?