orrvérzés

Orrvérzés – mikor jelenthet problémát?

Az orrvérzés váratlan-és egyben ijesztő jelenség is lehet, amely sokakat érinthet. Hátterében nem csupán helyi , de egyéb belszervi megbetegedés is állhat, ezért érdemes az apró, kisebb vérzésekkel is szakorvoshoz fordulni. 

Mi okozhatja az orrvérzést? 

Az orrvérzés hátterében leggyakrabban a száraz, irritált nyálkahártya sérülése, megrepedése áll, mely a napjainkban könnyen elérhető, szárító hatású orrcsepp használattal is összefüggésben lehet. Jó hír azonban, hogy a krónikus orrnyálkahártya gyulladás könnyen kezelhető, a nyálkahártya gyorsan  regenerálható. 

Számos esetben az orrvérzés fontos tünetként értékelhető,  amikor az emelkedett vérnyomás,  különböző véralvadásgátló gyógyszerhatás, vagy éppen egyéb vérképzőrendszeri megbetegedés , pl. alacsony thrombocyta szám, első jeleként mutatkozó orrvérzés, mielőbbi részletes kivizsgálást sürgetve. 

 Mik a tünetek orrvérzés esetén? 

Az orrvérzés legnyilvánvalóbb jele a vérzés az orrból, amely lehet enyhe vagy súlyos. Emellett lehet kísérő tünetek is, például orrdugulás, orrfolyás vagy orrfájdalom. Ha az orrvérzés erőteljes és tartós, akkor a vérveszteség miatt szédülés, gyengeség vagy rosszullét is kialakulhat.

orrvérzés

Mikor érdemes orvoshoz fordulni az orrvérzéssel? 

Általában az orrvérzés nem igényel orvosi beavatkozást, és otthoni kezeléssel is megállítható. Ilyenkor parittya kötést készítünk vagy csak egy kis kötszert teszünk az orrunk alá. Nem kell a fejet hátra dönteni és nem szabad fújni vagy szívni az orrot. A hátra csorgó vért le lehet nyelni, nem okoz bajt. Kb. 5 perc alatt fog szűnni. Azonban ha az orrvérzés gyakori vagy tartós, vagy ha súlyosabb tünetek kísérik, mint például erős fejfájás, szédülés vagy vérszegénység tünetei, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Az orrvérzés kezelési módjai általában még egyszerűbbek és otthon is könnyen alkalmazhatók. Az első lépés az orrvérzés megállítása. Ehhez ülj le, döntsd előre a fejedet, és nyomd az orrod orrnyílásait legalább 10 percig egy puha törülközővel vagy szorosan összegöngyölve. Ez segít csökkenteni a vérzést és megakadályozni a további vérveszteséget.

Ha az otthoni kezelés nem hatásos, vagy ha az orrvérzés gyakran előfordul, akkor orvosi segítséget kell kérni. Az orvos többféle módon kezelheti az orrvérzést, például különféle gyógyszerekkel, vazokonstriktoros orrcseppekkel vagy kauterizációval, amely során a sérült ereket égetik le, hogy megakadályozzák a további vérzést.

A megelőzés érdekében fontos odafigyelni az orrnyálkahártya hidratálására, például párásító használatával, hidratáló orrcseppekkel vagy egyszerűen több folyadék fogyasztásával. Kerülni kell az orrnyálkahártyát irritáló tényezőket, például a dohányfüstöt vagy a száraz levegőt. Emellett fontos kerülni a túlzott orrspray használatát és az orrfújást túlzott erővel. Krónikus orrdugulás esetén át kell váltani a receptes, Momethason tartalmú orrsprayre, mert az nem okoz rhinitis medicamentosának nevezett betegséget, mint a recept nélkül kapható, xylomethazolin vagy oxymethazolin hatóanyagok.

Ha észleli az orrvérzés tüneteit, ne habozzon, jelentkezzen be fül-orr-gégészeti szakrendelésre az egyik Swiss Prémium Egészségközpontba. Online foglalás esetén 15% kedvezményt kaphat az első szakorvosi vizsgálatra. Ne hagyja, hogy az orrvérzés korlátozza életét, kérjen segítséget!

Vélemény, hozzászólás?