ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás, más néven artritisz, egy olyan kórkép, mely az ízületeket érinti, és gyakran fájdalommal, duzzanattal, merevséggel és más kellemetlen tünetekkel jár. Tudnia kell néhány fontos dolgot erről a betegségről, hogy megérthesse, mi zajlik a testében, és hogy hogyan tudja kezelni ezt a problémát.

Először is, mitől alakulhat ki az ízületi gyulladás? 

Nos, számos tényező hozzájárulhat az ízületi gyulladás kialakulásához, de az egyik leggyakoribb ok az autoimmun betegségek, mint például a rheumatoid arthritis (RA), vagy spondylitis ankylopoetica (SPA), amely során az immunrendszer tévesen támadja meg a saját ízületeket. Az RA mellett más autoimmun betegségek is okozhatnak ízületi gyulladást, például a lupus (SLE) vagy a psoriasis arthritis (AP).

Emellett az ízületi gyulladás kialakulhat sérülések, fertőzések vagy más egészségügyi problémák következményeként is. A kopásos eredetű ízületi gyulladás, más néven osteoarthritis, például a túlzott ízületi terhelés, az elhízás vagy az ízületek időskori kopása miatt alakulhat ki. Az ízületi gyulladást okozhatja még az is, ha az ízületek körül lévő szövetek túlzott mértékben gyulladnak, mint például a köszvény esetén.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk ízületi gyulladás esetén?

Az ízületi gyulladás legjellemzőbb tünetei közé tartozik az ízületekben érzett fájdalom és merevség, amelyek fokozódnak a mozgás során. Az érintett ízületek gyakran duzzadtak és érzékenyek lehetnek, és a fájdalom mellett más tünetek is jelentkezhetnek, például ízületi merevség reggelente, bőrpír az érintett területeken, ízületi deformitások vagy csontkinövések az ízület közelében.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni az ízületi gyulladással? 

Ha észleli az ízületi gyulladás tüneteit, és azok hosszabb ideig (2 héten túl) fennállnak, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, vagy életminőségét befolyásolják, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Az időben történő diagnózis és kezelés segíthet megelőzni az ízületi gyulladás további súlyosbodását és az esetleges komplikációk kialakulását. A tüneti kezelés sokszor nem elég, pl. RA esetén a betegséget módosító MTX vagy Humira kezelés nélkül évek alatt helyrehozhatatlan ízületi deformitás jön létre annak ellenére, hogy pl a beteg gyulladás csökkentő, NSAID kezelést kapott.

Az ízületi gyulladás kezelési módjai különbözőek lehetnek attól függően, hogy mi okozza a betegséget és milyen súlyosak a tünetek. Az autoimmun eredetű ízületi gyulladások esetén gyakran alkalmaznak gyulladáscsökkentő gyógyszereket vagy immunszuppresszánsokat, hogy csökkentsék az immunrendszer aktivitását és enyhítsék a gyulladást. Emellett a fájdalomcsillapítók és a kortikoszteroidok is segíthetnek a tünetek kezelésében.

Sok esetben úgynevezetett reakítv arthritis okozza az ízület gyulladását és ilyenkor a fertőzéses góc megkeresése és a góc meggyógyítása lehet eredményes.

Az ízületi gyulladás más típusainál, például az osteoarthritis esetén, a kezelés általában a fájdalom és a merevség enyhítésére irányul. Ez magában foglalhatja a fizikoterápiát, az ízületek támogatását biztosító segédeszközök használatát, az életmódváltást, például a súlycsökkentést vagy az ízületek kíméletes terhelését, valamint a gyógytornát vagy más alternatív terápiákat. Szóba jönnek még a Condrosulf porcpótlás, a hyaluronsav tartalmú injekciók és a PRF kezelés, mely során saját vér lecentrifugálása utána a savót adják vissza, hogy azzal serkentség az ízület regenerációját.

Megelőzés

A megelőzés érdekében fontos odafigyelni az egészséges életmódra, beleértve az egészséges étkezést, a rendszeres testmozgást és a megfelelő pihenést. Emellett fontos kerülni az ízületek túlzott terhelését és sérüléseit, valamint figyelni az egészséges testsúlyra és a megfelelő testtartásra.

ízületi gyulladás

Ha észleli az ízületi gyulladás tüneteit, ne habozzon, jelentkezzen be reumatológia szakrendelésre az egyik Swiss Prémium Egészségközpontba. Online foglalás esetén 15% kedvezményt kaphat az első szakorvosi vizsgálatra. Ne hagyja, hogy az ízületi gyulladás korlátozza életminőségét, kérjen segítséget, hogy egészségesebb és fájdalomtól mentesebb legyen az élete!

Vélemény, hozzászólás?