Időpont

foglaló

Időpont

foglaló

Időpont foglaló

Andrológia

Mivel foglalkozik az andrológus orvos?

Andrológia a férfi meddőség (gyermektelenség oka a férfi oldalon van) kivizsgálásával, a merevedési zavarok (erektilis diszfunkció) kivizsgálásával és kezelésével, az idősödő férfi hormonális változásaival és a férfiak fogamzásgátlásával foglalkozó tudomány. Mindezek mellett a prosztata gyulladásos megbetegedésének kivizsgálásával és kezelésével is foglalkozunk.

Magyarországon bevett gyakorlat, hogy gyermektelen párok esetében a női oldalt kezdik el kivizsgálni és amikor ott nem igazolódik eltérés, akkor kezdik el csak a férfi oldal kivizsgálását. Ez a nézet alapvetően hibás, hiszen 40%-ban a nők, de ugyanúgy 40%-ban a férfi oldal tehető felelőssé azért, hogy egy kapcsolatban gyermektelen. Így az andrológusok igyekeznek azt a szemléletet meghonosítani a hazai gyakorlatban, hogy a nők kivizsgálásával párhuzamosan a férfiak kivizsgálása is kezdődjön el. A merevedési zavarok jó része kezelhető, ezért érdemes vele szakemberhez fordulni.

Szakorvosaink

Dr. Fél Tamás
Andrológia, Urológia
Dr. Kovács József
Andrológia, Urológia

Mely klinikán érhető el a szakrendelés?

FOGLALJON IDŐPONTOT ONLINE!

Időpontot foglalok

Bejelentkezés, időpontfoglalás: + 36 1 225 0566

Vizsgálatok, leggyakoribb műtétek:

spermiumnyerés heréből (TESE)
 művi meddővé tétel (vasektomia)
 varicokele (here visszérsérv)
 hydrokele (herevízsérv)
 circumciso (előbőr eltávolítása)
 cfrenulotomia (rövid fitymafék átvágása)
 frenulotomia (rövid fitymafék átvágása)
mikroszkóppal végzett műtétek (mTESE, mikroszkópos varicocelectomai)

Mi az andrológiai kivizsgálás menete?

A rendelőbe érkezést követően először a páciens anamnesiének feltérképezése történik. Kikérdezzük a korábbi betegségeket, esetleges műtéteket, a szedett gyógyszereket, az esetlegesen meglévő allergiákat, környezeti ártalmakat. Ezt követi a fizikális vizsgálat (a nemi szervek vizsgálata). Ezután értékeljük a spermaképet. Amennyiben a spermaképben eltérés mutatkozik hormonvizsgálatokat kérünk. A spermaképben és a hormonokban található eltérések alapján esetlegesen genetikai és immunológiai vizsgálatokat kérhetünk még elvégeztetni. A leletekben található eltérések setén a herék ultrahang vizsgálatát elvégezzük. Az ondóúti elzáródás gyanúja esetén, ondóúti gyulladások igazolására, illetve a spermium képzésben résztvevő szervek vizsgálatára biokémiai markerek vizsgálatával ellenőrizhetjük.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Amennyiben hozzájárul használatukhoz, ezek segítségével mérjük és elemezzük a honlap használatát.
Információ & Beállítások

Elfogadom